Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Převládala majetková trestná činnost 

V průběhu druhého srpnového víkendu včetně pátku do pondělního rána 9. 8. 2010 bylo na policejní služebny v trutnovském regionu oznámeno osmnáct nově spáchaných přečinů. Ke všem novým případům policisté provedli prvotní šetření a věci zadokumentovali. Oznámení se zejména týkala majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, poškození cizí věci, zpronevěry a podvodu. O víkendových dnech muži zákona zpracovali šestadvacet přestupků. Většinou se jednalo o přestupky v dopravě, majetkové delikty a narušení občanského soužití.

V pátek 6. srpna 2010 v odpoledních hodinách oznámil trutnovským policistům čtyřiašedesátiletý muž nález svého obrazu s motivem Jana Husa v antikvariátu v Trutnově. Ten mu měl být odcizen před šestnácti lety, kdy se do jeho chalupy v obci Chvaleč vloupal neznámý pachatel. Majitel antikvariátu vydal obraz pro potřeby trestního řízení. Ve věci je prováděno další šetření.

Do jedné ze středních škol ve Dvoře Králové nad Labem se vloupal dosud neznámý pachatel. Po násilném vniknutí v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek 6. 8. 2010 odcizil deskový počítač značky DELL GX60 černé barvy s monitorem černo-stříbrné barvy o velikosti 17 palců. Svým jednáním způsobil školskému zařízení škodu za 3 tisíce korun. V případě dopadení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.

Z přečinu zpronevěry je podezřelý pětatřicetiletý muž ze Dvora Králové nad Labem. Od roku 2006 měl svěřeno k dočasnému užívání osobní motorové vozidlo Mercedes Vito. V měsíci květnu 2008 bez svolení a vědomí majitele tento automobil prodal. Poškozenému způsobil škodu ve výši 160 tisíc korun. V případě prokázání hrozí viníkovi za přečin zpronevěry trest až tři roky za mřížemi. Případ šetří komisař kriminální policie v Trutnově.

V sobotu odpoledne telefonicky oznámil trutnovským policistům zástupce poškozené firmy, že při kontrole nákladních vagonů odstavených v železniční stanici Trutnov – Střed zjistil odcizení dvou kusů mosazných součástek pneumatického ventilu, kterými se ovládá vyklápění vagonů. Ke krádeži pak mělo dojít v době od 28. 7. 2010 do soboty 7. 8. 2010 na železnici mezi obcemi Třebušice na okrese Most a Trutnovem. Předběžná škoda je odhadnuta na 6 tisíc korun. Za přečin krádež může soud pachateli uložit trest až na dvě léta.

Krádeže zboží se dopustil v jedné z prodejen v obchodním domě na ulici Horská v Trutnově devětatřicetiletý muž. Pod bundou přenesl přes pokladnu bez zaplacení osm kusů šamponů značky Nivea, kde byl následně zadržen ostrahou prodejny. Šampony v hodnotě 472 korun byly vráceny bez poškození k dalšímu využití. Věc je vedena ve zkráceném přípravném řízení, kdy pachateli hrozí až tříletý trest.

Těžké zranění spolujezdkyně si vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo dne 6. 8. 2010 o půl sedmé ráno mezi obcemi Trutnov a Chvaleč – Petříkovice. Podle dosavadního šetření řidič vozidla Škoda Octavia při projíždění mírné pravotočivé zatáčky zřejmě usnul. S vozidlem vyjel vlevo mimo vozovku, kde projel silničním příkopem a svoji jízdu ukončil nárazem do betonového sloupu elektrického vedení.  Řidič octavie utrpěl lehké zranění. Požití alkoholických nápojů policisté vyloučili dechovou zkouškou. Škoda na vozidle je vyčíslena na 80 tisíc korun.

Přes víkend při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu muži a ženy v bílých čepicích zjistili 35 přestupků, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky jim byly uloženy pokuty ve výši necelých 27 tisíc korun. Na čtyři stovky řidičů se podrobilo dechové zkoušce na alkohol, u pěti z nich bylo zjištěno požití alkoholických nápojů.  Dopravní policisté zpracovali od pátku do neděle celkem čtyři dopravní nehody, při kterých byla jedna osoba zraněna těžce. 

Na pomoc svým kolegům v Libereckém kraji, postiženém povodněmi, bylo vysláno sedm policistů z Územního odboru Trutnov, kteří se v regionu zaměří zejména na řízení dopravy a prevenci před krádežemi a rabováním zatopených obydlí. V nadcházejícím období budou dle potřeby vysíláni další policisté k posílení služby.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali o víkendu 159 telefonátů, 45 z nich bylo využito a zbývajících 114 nesouviselo s prací PČR. 
nprap. Věra Krejčová
9. 8. 2010
 

vytisknout  e-mailem