Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Víkend pro policisty sváteční nebyl 

V průběhu prodlouženého druhého májového víkendu včetně svátečního pátku do pondělního rána 11. 5. 2009 policisté na okrese Trutnov přijali oznámení o dvaatřiceti nově spáchaných trestných činech a osmatřiceti přestupcích. Oznámené případy muži zákona zadokumentovali a provedli neodkladná prvotní šetření. Mezi nejčastější případy, které občané policistům oznamovali, patřily případy majetkové trestné činnosti, kterými jsou krádeže a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, maření výkonu úředního rozhodnutí, poškozování cizí věci, zanedbání povinné výživy, podvodu, neoprávněného držení platební karty a porušování domovní svobody.

Policisté z Obvodního oddělení Policie České republiky v Trutnově zpracovávají případ poškozování cizí věci. Dosud neznámý pachatel v průběhu víkendu poškodil necelých třicet metrů dřevěného plotu jedné z trutnovských mateřských školek. Navíc ze zahrady po poškození oplocení odcizil tři dřevěné lavičky. Provozovatel školského zařízení vyčíslil škodu na 83 tisíc korun. Za trestný čin poškozování cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest.

Královédvorští policisté pátrají po malém motocyklu značky Jawa 50 modré barvy, registrační značky TU 1 10-07. Uvedený stroj pod známějším názvem pionýr odcizil dosud neznámý pachatel v noci ze soboty na neděli 10. 5. 2009 z jedné ze zahradních chatek ve Dvoře Králové nad Labem na Mánesově ulici. Majitel objektu, do kterého zloděj vnikl násilím, vyčíslil škodu na necelých 5 tisíc korun. Za trestný čin krádeže provedené vloupáním, neoprávněné užívání cizí věci a porušování domovní svobody hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na tři roky.
Dále místní policisté pátrají po odcizené zadní registrační značce. Dosud neznámý lapka odcizil značku 2H5 1921 ze zaparkovaného osobního motorového vozidla Škoda, které stálo na volně přístupném místě v centru města na Eklově ulici. Majitelka automobilu vyčíslila škodu na 200 korun. Za přestupek proti majetku hrozí obviněnému pokuta až do výše 15 tisíc korun. Policie České republiky jak po uvedeném motocyklu, tak po odcizené registrační značce intenzivně pátrá.

Policisté ze Špindlerova Mlýna v sobotu večer 9. 5. 2009 zastavili při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ve Špindlerově Mlýně na Vrchlabské ulici ke kontrole osobní motorové vozidlo značky Volkswagen. Policejní hlídka řidiče vyzvala k předložení dokladů potřebných k řízení automobilu. Muži zákona kontrolou zjistili, že dvaačtyřicetiletý muž sedící za volantem není držitelem řidičského oprávnění a navíc má Okresním soudem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel.
Druhého nezodpovědného řidiče zastavili královédvorští policisté téhož dne na Heydukově ulici. V tomto případě se projížděl dvaatřicetiletý muž ulicemi Dvora Králové nad Labem ve vozidle Škoda. Policejní hlídka kontrolou zjistila, že muž sedící za volantem felicie není držitelem řidičského oprávnění a navíc má trutnovským okresním soudem vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Nezodpovědní neřidiči si vyslechli podezření ze spáchání trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedené případy policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k dalšímu opatření.

V pravé poledne nedělního dne 10. 5. 2009 po natankování padesáti litrů benzinu ujel bez zaplacení od čerpací stanice ve Svobodě nad Úpou řidič dosud nezjištěného osobního motorového vozidla. Zástupce poškozené firmy vyčíslil škodu na třináct set korun. Muži zákona protiprávní jednání dokumentují jako přestupek proti majetku, za který obviněnému hrozí pokuta až do výše 15 tisíc korun. Místní policisté po řidiči intenzivně pátrají.

Žacléřští policisté v sobotu ráno zaprotokolovali oznámenou škodní událost, ke které došlo na pozemku u jedné z rekreačních chat v obci Bernartice. Zaparkované vozidlo Škoda Octavia, které stálo u chalupy, se samovolně rozjelo a narazilo do kůlny sousedního domu. Poškozený vyčíslil škodu na 2 tisíce korun.

 Krátce po půlnoci ze čtvrtku na pátek 8. 5. 2009 zastavili policisté z Pece pod Sněžkou při silniční kontrole v horském středisku řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Octavia. Zastaveného řidiče policisté vyzvali k předložení dokladů a z důvodu zvláštního vyjadřování i k orientační dechové zkoušce. Doklady řidič policistům nepředložil, zapomenout prý může každý. Provedená dechová zkouška hovořila v neprospěch muže sedícího za volantem. Provedenou lustrací a řádnou kontrolou policejní hlídka zjistila, že osobní údaje uvedené řidičem nesouhlasí. Jaké bylo pro muže zákona překvapení, když zjistili, že údaje, které výtečník policistům nadiktoval, prokazují totožnost jeho bratra. Po řádném zjištění totožnosti a zadokumentování přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu byl zákrok ukončen. Za uvedený přestupek může správní orgán uložit vysokou pokutu a vyslovit zákaz řízení motorových vozidel.

Policisté skupiny dopravních nehod zaprotokolovali o víkendu 7 dopravních nehod, které si vyžádaly jedno těžké a dvě lehká zranění. Při jedné z uvedených nehod byl u řidiče zjištěn alkohol.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali o víkendu 148 telefonátů, 58 z nich bylo využito a zbývajících 90 nesouviselo s prací PČR.  
nprap. Udo Ertner
 

vytisknout  e-mailem