Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Čtrnáct nových přečinů a čtyřicet přestupků 

V průběhu prvního květnového víkendu včetně pátku do pondělního rána 3. 5. 2010 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno čtrnáct nově spáchaných přečinů. Všechna oznámená protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy poškození cizí věci, ublížení na zdraví, krádeží provedených vloupáním, krádeží prostých, zanedbání povinné výživy a maření výkonu úředního rozhodnutí. V jednom případě muži zákona zadokumentovali případ náhlého úmrtí. O víkendu navíc muži zákona zpracovali čtyřicet přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
Žacléřští policisté hodinu po půlnoci z pátku na sobotu 1. 5. 2010 zatavovali v centru Žacléře při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče projíždějících motorových vozidel. Místem kontroly v té době projíždělo osobní motorové vozidlo značky Fiat, které se policisté snažili zastavit. Na znamení však řidič nereagoval a z místa se snažil policejní hlídce ujet. Po několika minutách muži zákona vozidlo i řidiče vypátrali. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že čtyřiadvacetiletý řidič, který za volant usedl, má Okresním soudem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel a navíc před nebo během jízdy požil alkoholický nápoj. Dechová zkouška prokázala 2 promile v dechu nezodpovědného řidiče. Za přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Poslední dubnový den 30. 4. 2010 oznámil trutnovským policistům třiadvacetiletý muž, že byl okraden v jedné z místních firem v Trutnově. Muži zákona šetřením zjistili, že dosud neznámý pachatel násilně vnikl do šatní skříňky poškozeného a odcizil mu finanční hotovost ve výši třech tisíc korun. Za přečin krádež provedené vloupáním hrozí pachateli až dva roky odnětí svobody, peněžitý trest nebo propadnutí věci.
Dosud neznámý lapka odcizil v pátek 30. 4. 2010 devětačtyřicetiletému muži jeho mobilní telefon. Okradený muž vrchlabským policistům sdělil, že zloděj mu telefonní přístroj značky HTC Diamond ukradl přímo z kapsy bundy. Poškozený si škodu vyčíslil na sedm tisíc korun. Za přečin krádež hrozí pachateli až dvouletý pobyt za mřížemi.
Netradiční vloupačku šetří policisté Obvodního oddělení v Úpici.  V neděli 2. května 2010 oznámil zástupce poškozené organizace vloupání do vojenského bunkru v lesním prostoru v katastru obce Odolov. Neznámý vandal pomaloval stěny vojenského objektu a odcizil dvě dřevěné lavice, pět prázdných dřevěných beden na munici a dva dřevěné kryty na chlazení hlavní kulometu. Škodu si vojenští fandové vyčíslil na tři tisíce korun. Za přečiny krádež provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Policisté Oddělení hlídkové služby Trutnov zkontrolovali v neděli 2. 5. 2010 v odpoledních hodinách na jedné z místních ubytoven v Trutnově pětačtyřicetiletého muže, který se nápadně podobal osobě v celostátním pátrání. Lustrací muži v uniformách opravdu zjistili, že kontrolovaný prochází registrem celostátně hledaných osob a že na něho Okresní soud v Trutnově vydal příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Po nezbytných administrativních úkonech byl výtečník policisty eskortován do vězeňského zařízení, kde byl v pořádku předán vězeňské službě.
Dopravní policisté v průběhu víkendu do pondělního rána zpracovali dvě dopravní nehody, při kterých došlo k jednomu lehkému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřili na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 108 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky dopravní policisté uložili blokové pokuty ve výši 97 tisíc korun. Dechové zkoušce se o víkendu podrobilo 213 řidičů motorových vozidel, při kterých policisté odhalili dva řidiče, kteří požili alkohol před nebo během jízdy.
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 155 telefonátů, 45 z nich bylo využito a zbývajících 110 nesouviselo s prací PČR.

por. Bc. Jiří Prouza
3. 5. 2010

vytisknout  e-mailem