Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Opět alkohol za volantem 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 22. 11. 2010 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno devatenáct nově spáchaných přečinů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku, ohrožení pod vlivem návykové látky, neoprávněné užívání cizí věci, omezování osobní svobody, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním a poškození cizí věci. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali devatenáct přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
Vrchlabští policisté v sobotu 20. 11. 2010 zadokumentovali případ vloupání do čtyř rekreačních chat v zahrádkářské kolonii ve Vrchlabí - Bílém potoku. Šetřením policisté zjistili, že dosud neznámý pachatel násilně vnikl do čtyř chat a odcizil dva křovinořezy značek Stihl a Stiga SB30, motorovou sekačku se zabudovaným pojezdem, stolní pilku značky Primex, úhlovou brusku Topex a vibrační brusku Matrix. Poškození chataři si škodu vyčíslili na 29 tisíc korun. Za přečiny krádež provedené vloupáním a porušování domovní svobody hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky.
Poškození osobního motorového vozidla zadokumentovali v sobotu 20. listopadu 2010 policisté z Obvodního oddělení Policie ČR v Úpici. Oznamovatelka jim sdělila, že neznámý pachatel jí poškodil automobil značky Ford Focus, který měla zaparkovaný v ulici Svornosti v Úpici. Vandal z dosud neznámého důvodu ulomil u vozidla obě zpětná zrcátka a poškodil zadní plastový nárazník. Poškozená škodu vyčíslila na 18 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli až jeden rok trestu odnětí svobody.
V sobotu 20. 11. 2010 krátce před desátou hodinou dopolední zastavili při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu policisté Oddělení hlídkové služby Trutnov v centru města na ulici Na Struze ke kontrole osobní motorové vozidlo značky Fiat Ducato. Následnou kontrolou muži v uniformách zjistili, že za volantem automobilu sedí čtyřiačtyřicetiletý muž, kterého policisté vyzvali k orientační dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,05 promile v dechu nezodpovědného účastníka silničního provozu. Uvedené protiprávní jednání policisté dokumentují jako provinění ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na šest měsíců. Spisový materiál policisté dokumentují ve zkráceném přípravném řízení, aby byl viník v co nejkratší době potrestán.
Ze soboty na neděli 21. 11. 2010 se dosud neznámý pachatel vloupal v obci Libotov na Královédvorsku do palivové nádrže nákladního motorového vozidla značky Scania, které řidič vozidla zaparkoval na volně přístupné odstavné ploše. Zloděj násilím odstranil uzamčené víčko nádrže, poškodil palivovou soustavu a z nádrže odčerpal tři sta litrů motorové nafty. Zástupce poškozené firmy škodu vyčíslil na 11 tisíc korun. Za přečin krádež provedené vloupáním hrozí pachateli až dvouletý trest odnětí svobody. 
Úpičtí policisté zadokumentovali v neděli 21. 11. 2010 poškození dřevěného oplocení u rodinného domu na ulici Boženy Němcové v Úpici. Šetřením policisté zjistili, že dosud neznámý vandal vytrhal dřevěné příčníky, vyvrátil betonový sloupek a poškodil bambusový závěs. Poškozený škodu vyčíslil na 11 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli až jeden rok trestu odnětí svobody.
Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 7 dopravních nehod, které si vyžádaly pět lehkých zranění. Při jedné z havárií sehrál svou roli alkohol, řidič nadýchal 1,46 promile. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 105 řidičů motorových vozidel. Jeden ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedl za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje. Dopraváci navíc zjistili 26 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 14 tisíc korun.
  V průběhu víkendu dohlíželo na veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 12 pěších policejních hlídek. 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 140 telefonátů, 37 z nich bylo využito a zbývajících 103 nesouviselo s prací PČR.

por. Bc. Jiří Prouza
22. 11. 2010

vytisknout  e-mailem