Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Tragédie na Labi 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 27. 7. 2009 policisté na okrese Trutnov přijali oznámení o jednadvaceti nově spáchaných trestných činech. U zpracovaných přestupků se číslo zastavilo na stejné hodnotě, tedy jednadvacet. Oznámené případy muži zákona zadokumentovali a provedli neodkladná prvotní šetření. Mezi nejčastější případy, které občané policistům oznamovali, patřily případy majetkové trestné činnosti, kterými jsou hlavně krádeže a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu loupež, maření výkonu úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, poškozování cizí věci, neoprávněného držení platební karty, ohrožení pod vlivem návykové látky, zanedbání povinné výživy a ublížení na zdraví. V jednom případě policisté zadokumentovali případ náhlého úmrtí.

Tragický případ museli v pátek odpoledne 24. 7. 2009 zadokumentovat královédvorští policisté. Řeka Labe si v obci Verdek vyžádala tu nejvyšší daň – lidský život. Šestnáctiletý chlapec se při sjíždění místního jezu na jednomístném kajaku převrátil a zmizel pod hladinou. Ihned po tomto oznámení začali královédvorští hasiči s místními policisty po mladíkovi pátrat. Speciálně vycvičení potápěči hasičského sboru našli chlapce nedaleko splavu bez známek života. I přes veškerou snahu záchranářů se vodáka nepodařilo zachránit. Policie České republiky žádá všechny milovníky vodních sportů, aby nepřeceňovali své síly a mysleli na to, že voda může být i velice nebezpečná.

V průběhu pátečního odpoledne 24. 7. 2009 dosud neznámý pachatel násilím vnikl do zaparkovaného osobního motorového vozidla Citroën, které stálo na volně přístupném místě mezi Trutnovem a Pilníkovem. Z uzamčeného automobilu zloděj odcizil volně odložený fotoaparát značky Nikon. Majitelka motorového vozidla vyčíslila škodu na částku převyšující 9 tisíc korun. Za trestný čin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky žádá všechny řidiče, aby ve svých plechových miláčcích v době své nepřítomnosti nenechávali žádné osobní věci. Pro náhodného lapku je násilné vniknutí do automobilu otázkou několika vteřin.

Policisté z Trutnova v sobotu 25. 7. 2009 krátce před půlnocí zastavili při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na Polské ulici ke kontrole osobní motorové vozidlo značky Renault. Policejní hlídka řidiče vyzvala k předložení dokladů potřebných k řízení automobilu. Z důvodu zvláštního vyjadřování a nekontrolovaným pohybům muži zákona řidiče vyzvali i k orientační dechové zkoušce. Provedená prověrka na zjištění alkoholu hovořila v neprospěch muže sedícího za volantem. Přístroj prokázal přes jednu promile v dechu nezodpovědného řidiče, kterému policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k dalšímu opatření.

Trutnovští policisté zaprotokolovali v neděli odpoledne 26. 7. 2009 případ pádu samonosného kluzáku. Krátce před třetí hodinou odpolední bylo na linku 158 oznámeno, že na pastvině poblíž Starých Buků havarovalo malé letadlo. Policejní hlídka byla na místě během několika okamžiků. Části jednomístného kluzáku se nacházely v okruhu 20 metrů. Pilotka se nacházela při vědomí na zemi poblíž kabiny kluzáku. Ihned po příjezdu záchranářů byla zraněná žena vrtulníkem transportována do královéhradecké nemocnice. Proč k uvedené nehodě došlo, zjišťují v současné době trutnovští policisté ve spolupráci s pracovníky Úřadu pro zjišťování leteckých nehod. 

Policisté Skupiny dopravních nehod zaprotokolovali o víkendu 8 dopravních nehod, při kterých došlo ke dvěma lehkým zraněním.

Na  tísňovou  linku 158 operační důstojníci přijali o víkendu 189 telefonátů, 79 z nich bylo využito a zbývajících 110 nesouviselo s prací PČR. 
nprap. Udo Ertner 
 

vytisknout  e-mailem