Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Převládala majetková trestná činnost 

V průběhu uplynulého víkendu do pondělního rána 16. 8. 2010 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno 22 nově spáchaných přečinů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy maření výkonu úředního rozhodnutí, ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví, poškození cizí věci, krádeží prostých a krádeží provedených vloupáním. 

Muži zákona dále zpracovali dvaadvacet přestupků. Ve většině případů se jednalo o jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití. Ve dvou případech policisté prověřují úmrtí dvou osob.

V pátek 13. 8. 2010 zaprotokolovali královédvorští policisté případ zatajení věci, ke kterému došlo v jedné z místních restaurací. Jednadvacetiletý muž policistům oznámil, že si svůj mobilní telefon značky Nokia N97 zapomněl i s klíči od domu nevědomky na stole. Ve chvíli, kdy na svoji chybu přišel, však již bylo pozdě. Jeho osobních věcí za 12 tisíc korun se zmocnil neznámý pachatel. Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti

V sobotu 14. 8. 2010 zadokumentovali trutnovští policisté poškození osobního motorového vozidla, ke kterému došlo v rekreační oblasti Dolce u Trutnova. Šetřením policisté zjistili, že dosud neznámý pachatel v průběhu čtyřiadvaceti hodin z pátku na sobotu nezjištěným předmětem poškodil levé přední a zadní dveře, levý zadní blatník a nárazník u automobilu Renault Megane Scenic. Majitel si škodu vyčíslil na 15 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.  
Vrchlabští policisté šetří případ vloupání do garáže, ke kterému došlo z pátku na sobotu 14. 8. 2010 na pozemku soukromé firmy na Pražské ulici ve Vrchlabí. Dosud neznámý zloděj násilně vnikl do objektu a odcizil svářečku značky Omikron, vysokotlaký čistič a ze zaparkovaného nákladního motorového vozidla odčerpal padesát litrů motorové nafty. Celkem tak pachatel způsobil škodu ve výši jedenáct a půl tisíce korun. Za přečin krádež provedené vloupáním hrozí zloději až dva roky strávené za mřížemi.

Dosud neznámý pachatel vnikl ze soboty na neděli 15. 8. 2010 násilným způsobem do třech zahradních chatek v zahrádkářské kolonii v Úpici. Zloděj nemovitosti prohledal a z objektů odcizil plastovou bedýnku s nářadím a alkoholické nápoje. Poškození majitelé si škodu vyčíslili na částku převyšující dva tisíce korun. Za přečiny krádež provedené vloupáním a porušování domovní svobody hrozí pachateli až tříletý trest odnětí svobody.
.
Trutnovští policisté pátrají po pachateli majetkové trestné činnosti, které se dopustil v průběhu posledních sedmi dnů. Ohledáním místa činu, provedeným šetřením a výpovědí oznamovatele muži zákona zjistili, že vandal poškodil v lesoparku v Trutnově v blízkosti Janské kaple dva kamenné bloky schodů z bílého hrubozrnného pískovce, nacházející se na pěší turistické stezce. Zástupce poškozené organizace škodu vyčíslil na 20 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci či jiné majetkové hodnoty.

Dopravní policisté v průběhu víkendu vyjížděli k šesti dopravním nehodám, při kterých došlo k jednomu lehkému zranění. Ve dvou případech svoji roli sehrál alkohol. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 87 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené protiprávní jednání dopraváci uložili blokové pokuty ve výši 73 tisíc korun. Dechové zkoušce se podrobilo 245 řidičů motorových vozidel. Osm ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedlo za volanty svých dopravních prostředků po požití alkoholického nápoje.

V průběhu dnů volna dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 27 pěších policejních hlídek. 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 133 telefonátů, 75 z nich bylo využito a zbývajících 58 nesouviselo s prací PČR.

por. Bc. Jiří Prouza
16. 8. 2010

vytisknout  e-mailem