Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Opět alkohol za volantem 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 26. 7. 2010 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno šestnáct nově spáchaných přečinů a jeden zločin. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy loupeže, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, zpronevěry, podvodu, poškození cizí věci, ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví, krádeží prostých, krádeží provedených vloupáním, zanedbání povinné výživy a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali sedmatřicet přestupků. Ve většině případů se jednalo o jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.

Policisté z Hostinného v pátek ráno 23. 7. 2010 zaprotokolovali případ vniknutí do dvou zaparkovaných motorových vozidel, která stála na volně přístupném místě v Dolní Kalné. Z automobilu Škoda Octavia zloděj odcizil zabudované autorádio, z vedle stojícího volkswagenu zmizelo rovněž autorádio, dva zesilovače a subwoofer. Majitelé dopravních prostředků vyčíslili škodu na 35 tisíc korun. Za přečiny krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
V pátek odpoledne zadokumentovali policisté z Úpice případ zanedbání povinné výživy. Třiačtyřicetiletý „otec“ zřejmě zapomněl přispívat na svého potomka soudem stanovenou částku. Matka vyčíslila dluh na necelých 24 tisíc korun. Policejní inspektorka ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.

Policisté trutnovského dopravního inspektorátu v pátek večer zastavili v Úpici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Renault. Hlídka šetřením zjistila, že osmatřicetiletý muž sedící za volantem není držitelem řidičského oprávnění a navíc má Okresním soudem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Po uvedeném zjištění byl vzhledem ke zvláštním vyjadřovacím schopnostem nezodpovědný účastník silničního provozu vyzván k provedení orientační dechové zkoušky. Přístroj prokázal 1,67 promile v dechu mladého pána. Za přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.

Policisté z Pece pod Sněžkou v sobotu dopoledne 24. 7. 2010 zaprotokolovali případ krádeže volně odložené peněženky z neuzamčeného osobního motorového vozidla. Dosud neznámý zloděj ve čtvrtek 22. 7. 2010 krátce po poledni u jedné z trutnovských čerpacích stanic bez použití násilí vnikl do odstaveného automobilu, ze kterého odcizil portmonku s finanční hotovostí a platební kartou. Okradený muž vyčíslil škodu na 4 tisíce korun. Za přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. V případě, že se stanete obětí protiprávního jednání, oznamte uvedenou skutečnost v co nejkratší době na nejbližším policejním útvaru.

Vrchlabští policisté v neděli  navečer 25. 7. 2010 zastavili na Slovanské ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Volkswagen. Po provedené kontrole předepsaných dokladů policisté muže sedícího za volantem vyzvali k provedení dechové zkoušky. Přístroj prokázal přes 2  promile v jeho dechu. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
Dopravní policisté v průběhu víkendu vyjížděli k pěti dopravním nehodám, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 30 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky dopraváci uložili blokové pokuty ve výši 28 tisíc korun. Dechové zkoušce se od pátku do pondělního rána podrobilo 301 řidičů motorových vozidel. Kontrolami policisté odhalili 3 nezodpovědné řidiče, kteří za volant svého vozidla usedli v podnapilém stavu.

V průběhu uplynulého víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 24 pěších policejních hlídek. 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 142 telefonátů, 60 z nich bylo využito a zbývajících 82 nesouviselo s prací PČR.

nprap. Udo Ertner
26. 7. 2010

vytisknout  e-mailem