Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend v Ostravě - 18.-19.7.2009

“Co vše se dá odcizit?”, Další vykázaný, „Sběratelské perly“ 

 “Co vše se dá odcizit?”, Další vykázaný, „Sběratelské perly“

 “Co vše se dá odcizit?”
       Po přepestrém spektru odcizených věcí i pachatelích trestného činu krádeží v současnosti pátrají ostravští kriminalisté. Předmětem zájmu „nenechavců“ se v těchto dnech staly například pracovní nářadí, řídící jednotka klimatizace, jízdní kolo ale také pes. Namátkou lze uvést několik případů:
Díky nefunkční klimatizaci přivolala 46letá majitelka firmy technika, který klimatizaci instaloval. Muž, poté co dne 16.7.2009, odpoledne, vystoupal na střechu objektu provozovny zjistil, že došlo k poškození dvířek klimatizační jednotky, odřezání přívodních trubic a odcizení klimatizačního zařízení. Neznámý pachatel tak měl způsobit škodu, předběžně stanovenu na 28 000 korun. Klimatizace byla používána a tedy funkční v loňském roce, doba spáchání činu byla proto stanovena v rozmezí srpna 2008 do 16.7.2009. Odcizená řídící jednotka klimatizace byla umístěna na střeše objektu v Ostravě-Hrabůvce, na Horní ulici.
       Ke krádeži pracovního nářadí z dílny v Ostravě-Kunčičkách došlo dne 18.7.2009, od 09.00 hodin do 14.00 hodin. Dosud nezjištěný pachatel odřezal mříže, rozbil okno a odcizil nářadí za zhruba 97 000 korun (předběžně určená výše škody). Poškozením okna měl neznámý způsobit škodu za zhruba 3 000 korun. Pachatel odcizil několik akuvrtaček, okružní pilu, přímočarou pilu, vrtačku, příklepovou vrtačku, brusky, frézy a další věci.
Dva metry vysoké oplocení objektu musel zřejmě překonat pachatel, který v době od 00.10 hodin do 07.00 hodin, dne 18.7.2009, odcizil z kotce v Moravské Ostravě na Orebitské ulici, štěně německého ovčáka. Pes byl starý 2,5 měsíce, vlkošedé barvy. 43letá majitelka vyčíslila škodu na 6 000 korun. 
       Policisté ve všech případech zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež, provedli ohledání místa činu.
31letý muž nechal volně odstavené jízdní kolo před prodejnou v Ostravě-Víkovicích, na Halasově ulici, dne 18.7.2009, kolem 08.30 hodin. Muž vstoupil do prodejny, ale již po několika okamžicích uviděl cizího muže, který nasedl na kolo za zhruba 50 000 korun a rozjel se k ulici Výstavní. Muž se za podezřelým rozběhl, ten však na verbální výzvy k zastavení nereagoval a jel po ulici Místecká směrem do centra města. Na křižovatce ulic Výstavní a Halasova muž uviděl hlídku policistů, které sdělil že mu neznámý pachatel odcizil kolo a ujíždí. Policisté ostravského dopravního inspektorátu ihned zareagovali, po krátkém pronásledování muže zadrželi. Podezřelý chtěl pravděpodobně využít situace, že jede na jízdním kole a může proto vjet i do míst, kam motorové vozidlo nevjede. Podezřelý proto přejel do opačného jízdního směru a před hlídkou se snažil i s jízdním kolem přeskočit svodidla.    
       Policisté však byli rychlejší a zadrželi muže i s odcizeným jízdním kolem. 30letý muži policisté sdělili podezření formou zkráceného přípravného řízení pro trestný čin krádež. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Další vykázaný
      Dne 17.7.2009, kolem 23.00 hodin, měl 47letý muž nejprve verbálně napadnout 20letého syna své 38leté družky. Mladíka pak měl chtít muž napadnout také fyzicky, naštěstí tomu zabránil 51letý soused. Běžícího podezřelého měl svědek chytit za ruku a zastavit jej. Agresi muže tak pravděpodobně obrátil vůči sobě, neboť pak měl 47letý muž fyzicky napadnout 51letého souseda. Konkrétně měl muž souseda napadnout údery pěstí i kopy do horní poloviny těla a hlavy. V době tohoto ataku se mladík spolu se 7letou sestrou, v obavách ukryli na balkoně bytu. V průběhu prověřování bylo zjištěno, že k fyzickým a psychickým útokům podezřelého vůči 20letému synovi i 38leté družce má docházet opakovaně, dlouhodobě (zhruba od roku 2002) a má se stupňovat. Útoky proti lidské důstojnosti tak měly přejít k útokům fyzickým.
47letý muž byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici, orientační dechová zkouška vykázala hodnotu přesahující 2 promile alkoholu v dechu. Procitnutí to reality bylo zřejmě neradostné, dne 18.7.2009 byl muž z bytu v Ostravě-Dubině vykázán na deset dnů. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě a ublížení na zdraví (ve stadiu pokusu).

lankasterkalankasterka
P-38P-38

„Sběratelské perly“
      Zajímavé a pravděpodobně sběratelsky vzácné jsou některé zbraně, které byly v rámci tzv. zbraňové amnestie odevzdány v Ostravě. O odevzdaném těžkém kulometu vzor 37, výrobce Československé zbrojovky Brno, jsem již informovala. Kulomet odevzdal dne 4.3.2009 45letý muž z Ostravy-Bartovic. 
      V současnosti se v úschovně oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Ostravě, ocitly také dvě další zajímavé, a sběrateli žádané zbraně. Vzácná je zřejmě brokovnice dvojka – tzv. Lankasterka, výrobce K. Mayera Brno, ráže zbraně 12/12x65. Zajímavostí brokovnice je její tzv. drátěnková damašková hlaveň, proto se dá předpokládat vysoká sběratelská hodnota.  A kolegové specialisté pro laika objasňují i pojem damaškové hlavně. Dříve se hlavně loveckých zbraní vyráběly z materiálu získaného spojením kovářského železa a oceli. Pásy železa a oceli se různým způsobem střídavě složily, zapletly, výsledný pás se navinul na trn a svařil. Získaná struktura se lehce kovala tak dlouho, dokud se všechny pásky nespojily do pevného celku. Z hotové hlavně se potom vrtáním odstranil trn. Damaškové hlavně vymizely po rozšíření hlavní z kvalitnější oceli, které byly podstatně odolnější.
      Dalším pravděpodobně sběratelsky oblíbeným „kouskem“ je také samonabíjecí pistole Walther, výrobce Maser, vzor P-38. Výskyt této zbraně již tak raritní není, pochází z výzbroje používané vojáky i v druhé světové válce.
Obě zbraně byly odevzdány současně 29letým mužem z Ostravy k úschově Oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál Ostrava. Pro zajímavost lze také uvést, že k oběma zbraním se v rodině muže vážou i konkrétní příběhy (hovořila jsem s ním telefonicky).
Do poloviny července 2009 bylo ostravským policistům v rámci tzv. zbraňové amnestie odevzdáno již 85 zbraní. V průběhu poslední amnestie - v roce 2003, bylo v rámci Městského ředitelství Ostrava odevzdáno 70 kusů zbraní. Do konce července ještě zbývá pár dní, ve kterých mohou občané zbraně ještě bez rizika postihu,  odevzdat. Občané mohou až do 31.7.2009 dobrovolně odevzdat nelegálně držené zbraně a střelivo, které v současnosti drží bez příslušného povolení. Konkrétně se amnestie týká zbraní kategorie A, B, C nebo hlavních části těchto zbraní, střeliva. Zbraň můžete odevzdat na kterémkoliv útvaru policie.
       Případné dotazy k zařazení zbraní do kategorií a hlavně zjištění skutečnosti, zda zbraně lze odevzdat v rámci amnestie, zodpoví naši specialisté oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Ostravě (Vítkovicích) na ulici Výstavní 55. Policisté jsou připravení Vám poradit také telefonicky na číslech 974 725 300 (až 307), v pracovních dnech.

      Zbraň neodevzdal a v těchto dnech si proto již vyslechl sdělení podezření pro trestný čin nedovolené ozbrojování, 51letý muž z Ostravy. Podezřelý po zániku platnosti svého zbrojního průkazu přechovával střelnou zbraň, pistoli zn. ČZ, vzor 50, ráže 7,65 mm, ačkoliv si měl být jako držitel zbrojního průkazu vědom povinnosti odevzdat do deseti pracovních dnů nejen zbrojní průkaz, ale také zbraň, střelivo i průkaz zbraně. K odevzdání zmíněných věcí byl muž navíc opakovaně policisty vyzván.  

Napsali k tématu : server www.novinky.cz        čtěte ZDE.
                             server www.mediafax.cz        čtěte ZDE
 

vytisknout  e-mailem