Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend v Ostravě - 19.-21.9.2009

“Fyzický atak”, „V kostele“, „Trefil sloup“, „Až se ucho utrhlo“ 

Rychlá navigace v článcích:
“Fyzický atak”, „V kostele“, „Trefil sloup“, „Až se ucho utrhlo“
 

“Fyzický atak”
      Dne 18.9.2009, kolem 19.00 hodin, došlo v Ostravě-Hrušově k fyzickému napadení 41leté ženy. 30letý muž měl ženu nejen verbálně urážet vulgárními výrazy širokého spektra, ale oběť měl také fyzicky napadnout údery pěstí do hlavy, uchopit ji za vlasy a táhnout po zemi, kde do ženy měl rovněž kopat. Po ataku měl muž z místa činu odejít. Otřesená žena věc telefonicky oznámila policistům a šla domů.
Přivolaní policisté nalezli 30letého podezřelého v Ostravě-Heřmanicích, kde se na ulici snažil napadnout 38letého manžela poškozené. Protiprávnímu jednání podezřelého byla okamžitě učiněna přítrž, muž byl zadržen a umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Napadená žena byla ošetřena lékařem, doba léčení není dosud specifikována. Policisté na místě činu nalezli a zajistili také chomáč vlasů. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestné činy výtržnictví a ublížení na zdraví. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

„V kostele“
       Neznámého muže spatřil v uzamčeném kostele dne 17.9.2009, kolem 16.00 hodiny, kněz, který přivolal policisty. Hlídka byla na místě během několika minut, ženy stojící před jedním z kostelů v Ostravě policistům sdělily, že muž běžel za objekt kostela a za ním také pan farář. Muže však již dostihli dva občané. Díky všímavosti občanů, kteří upozornili kněze, že v prostoru uzamčené tzv. hlavní lodi kostela se nachází muž, došlo zřejmě k zadržení 19letého mladíka. Škoda na majetku způsobena nebyla. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež (ve stadiu pokusu). Trestem může být v tomto případě odnětí svobody až na dvě léta.

„Trefil sloup“
      Policejní komisař zahájil trestní stíhání  44letého muže pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky i poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. Dne 6.9.2009, kolem 21.15 hodin, řídil muž motorové vozidlo zn. Peugeot 309 ve Vratimově na ulici Frýdecké, zřejmě však nepřizpůsobil rychlost jízdy a v levotočivé zatáčce nezvládl řízení peugeotu. Auto havarovalo ve smyku do sloupu s elektrickým i telekomunikačním vedením. Následkem bylo poškození sloupu, přetržení vodičů elektrického vedení v délce zhruba 100 metrů i poškození přípojky elektrického vedení v délce zhruba 30 metrů. Došlo k výpadku dodávky elektrické energie pro 32 odběrných míst, včetně přerušení napájení 34 světel veřejného osvětlení na Frýdecké ulici v úseku asi 1,6 km. Škoda na majetku byla předběžně stanovena na zhruba 48 000 korun. Krevní rozbor pak v krvi řidiče detekoval 1,26 promile alkoholu. Řidič i spolujezdkyně byli z místa havárie převezeni do nemocnice.

„Až se ucho utrhlo“
       Podruhé, během pár hodin, se ocitl na stejné služebně policie 19letý mladík. A v obou případech díky všímavosti i reakci občanů, náhodných svědků, kterým patří náš dík.
       Poprvé byl muž zadržen dne 18.9.2009, kolem 01.40 hodin, v Ostravě-Zábřehu, na Moravské ulici. Nezvyklého chování muže si všimla 50letá žena, která šla venčit psa. Procházejíc po Moravské ulici uviděla muže, který manipuloval s věcmi v zavazadlové části motorového vozidla zn. Škoda Felicia. Původně se proto svědkyně domnívala, že se jedná o majitele vozidla. Nicméně protože se muž dále choval nezvykle, zavolala policisty. Policisté několik desítek metrů od vozidla zadrželi podezřelého mladíka. Prověřování však pokračovalo a zadržený muž se poznal i na předložených obrazových záznamech kamer bankomatů a reagoval i na kriminalisty pečlivě shromážděné množství další důkazů, pod jejíchž „tíhou“ se pravděpodobně později doznal.
       Policejní komisař muži sdělil dne 18.9.2009 obvinění pro trestné činy neoprávněné držení platební karty a krádež. Muž byl podezřelý celkem ze 4 skutků. Dne 16.6.2009 měl muž v Ostravě-Hrabůvce několikrát použít nalezenou platební kartu a celkem vybrat 10 000 korun (některé výběry neproběhly pro překročení limitu). Vzhledem k opakovaným výběrům se podařilo zajistit kriminalistům také obrazový záznam podezřelého, na němž se později poznal.
       Opět v Ostravě-Hrabůvce, tentokrát dne 1.7.2009, kolem 19.45 hodin, měl s dalším podezřelým, odcizit z kanceláře objektu dva LCD monitory. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na zhruba 9 000 korun.
Předmětem zájmu ve třetím případě se stalo odložené jízdní kolo v areálu restaurace v Ostravě-Hrabůvce, dne 30.7.2009 (v době od 15.00 hodin do 17.00 hodin). 33letý majitel vyčíslil škodu předběžně ve výši 30 000 korun.
„Osudným“ se muži stalo vozidlo zn. Škoda Felicia, dne 18.9.2009, kolem 01.00 hodin, měl poškodit zámek vozidla a odcizit kazetový adaptér i kupón dálniční známky. Další napadené vozidlo bylo opět zn. Škoda Felicia, z něhož měl odcizit šroubováky, vodováhu, a další věci. Škoda na majetku byla vyčíslena na asi 2 750 korun. Policisté u zadrženého muže nalezli šroubováky, vodováhu, kupón dálniční známky…
       Po sdělení obvinění byl muž dne 18.9.2009, po 18.00 hodině propuštěn na svobodu, neboť nebyly dány důvody pro jeho vazební stíhání. Na pachatele předmětných trestných činů pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na dvě léta.
35letý muž uslyšel dne 19.9.2009, kolem 01.45 hodin, zvenčí zvláštní zvuk. Vyšel proto na balkon bytu v Ostravě-Dubině, aby se podíval po původu zvuku. Uviděl neznámého muže, který vylézal z vozidla a snažil si otevřít další část auta. Svědek okamžitě zareagoval a přivolal policisty. A tak se během pár hodin muž ocitl na stejném útvaru policie v Ostravě. Dnes (19.9.2009) bylo muži sděleno obvinění pro trestný čin krádež (dílem dokonaný a dílem nedokonaný ve stadiu pokusu). Při prověřování byla zjištěna další tři vozidla, do nichž se měl muž „podívat“. Nejprve měl vniknout do nákladního vozidla zn. Citroen Jumper, vysypat krabice s nářadím a odcizit tři vrtačky. Pokračovat měl ve vozidle zn. Mercedes Vito, z nákladového prostoru měl odcizit tři peněženky. Posledním vozidlem byla znovu zn. Škoda Felície, z níž však nic neodcizil, neboť byl na místě zadržen policistou. Škoda byla vyčíslena na 1100 korun. 
       I v tomto případě stanoví trestní zákon trest odnětí svobody až na dvě léta. Nicméně vzhledem ke skutečnosti, že muž měl trestnou činnost opakovat, podal policejní komisař podnět ke vzetí obviněného do vazby. Důvody vazby jsou dány trestním řádem.
 

vytisknout  e-mailem