Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend v Ostravě - 3.-4.10.2009

„Po krádeži jej kousl a bodl“, Dopravně-bezpečnostní akce v Ostravě-Porubě, “Otík zadržen”  

Rychlá navigace v článcích:
„Po krádeži jej kousl a bodl“, Dopravně-bezpečnostní akce v Ostravě-Porubě, “Otík zadržen”
 

„Po krádeži jej kousl a bodl“
       Policejní komisař sdělil obvinění 23letému muži z Ostravy pro trestné činy krádež, neoprávněné držení platební karty, poškozování cizí věci, ublížení na zdraví a výtržnictví. Na pachatele předmětné trestné činnosti pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na tři léta. Muž byl v posledních třech letech též odsouzen pro  trestný čin krádeže. Podezřelý byl zadržen ve Vratimově 37letým mužem z Opavska, krátce poté, co jej spatřil prohledávat vozidlo, kterým řidič přijel. Dne 25.9.2009, kolem 15.20 hodin, měl podezřelý rozbít okno nákladního motorového vozidla zn. DAF XF a z kabiny odcizit odloženou peněženku s doklady a hotovostí.  Vozidlo zaparkoval 37letý muž ve Vratimově a šel zkontrolovat náklad. Poté, co uslyšel zvuk rozbíjeného skla, podíval se směrem ke kabině tahače. Uviděl otevřené dveře a neznámého muže, který prohledával kabinu. Ihned se proto vydal za neznámým, který se dal na útěk. Poblíž místa činu řidič podezřelého dostihl, přičemž muž upustil z jedné ruky peněženku poškozeného, která byla původně odložena ve vozidle, a z druhé ruky kladívko. Mladík se však aktivně bránil, na poškozeného měl zaútočit. Nejprve jej měl kousnout do paže, načež se poškozený útočníkovi vymanil. Podezřelý však následně bodl poškozeného nožem do oblasti stehna. Rozrušený poškozený se okamžitě začal bránit ještě intenzivněji a nůž se snažil muži vzít, aby nedošlo k těžšímu následku. Aktivní obrany podezřelý muž zanechal až po příchodu dalších lidí, kteří přivolali policisty.
        Zraněný řidič byl ošetřen lékařem, který konstatoval oděrky, podlitinu i bodnou ránu, vyžadující další ošetření. Škoda na majetku byla v tomto případě předběžně vyčíslena na zhruba 3 800 korun (odcizením věcí) a poškozením vozidla byla způsobena škoda ve výši asi 9 000 korun.

         Po poměrně dramatickém zadržení muže započalo další rozsáhlé prověřování věci. Ani zraněný muž pravděpodobně netušil, že se bránil zřejmě zkušenému podezřelému. Muž je  podezřelý z celkem deseti skutků krádeží věcí z vozidel. Ke krádežím došlo od 2.6.2009 do 25.9.2009 ve Vratimově (jeden případ) i na území města Ostravy (Ostrava-Poruba, Moravská Ostrava, Přívoz, Kunčice). Celkem byla způsobená škoda předběžně vyčíslena na zhruba 76 600 korun (odcizením) a 30 500 korun (poškozením vozidel). Způsob spáchání byl ve většině případů stejný – rozbití okna vozidla. Mezi napadenými vozidly byly různé značky např. Toyota Corola, Škoda Favorit, VW Transportér, Ford Connect, ušetřeny nebyly ani nákladní vozidla zn. DAF, Scania apod. Krádeže měly mít obvyklý scénář, podezřelého „zajímala“ vozidla, v nichž si poškození nechali volně odložené věci. Mezi odcizenými věcmi byly například akuvrtačka, tašky s peněženkami, platební karty, doklady, navigace, telefon, notebook a mnohé jiné. Zjednodušeně všechny věci, které majitelé zanechali volně odložené v proskleném vozidle. K rozbíjení oken měl muž využívat kladívka, které měl odcizit původně v autobuse (prostředek pro nouzové rozbití oken). Policejní komisař podezřelému muži sdělil obvinění dne 1.10.2009.

 K problematice krádeží věcí z vozidel lze však dodat také informace za první pololetí v Ostravě, naleznete je na:
http://www.policie.cz/clanek/kradeze-veci-z-vozidel-v-ostrave.aspx

Dopravně-bezpečnostní akce v Ostravě-Porubě
        Policisté Obvodního oddělení policie Ostrava-Poruba II realizovali dne 2.10.2009 dopravně-bezpečnostní akci, zaměřenou na kontrolu technického stavu vozidel. Policisté v průběhu dne zkontrolovali 60 vozidel a zjistili 14 přestupků tzv. v dopravě (proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích). Za přestupky uložili policisté celkem 14 blokových pokut za 7 300 korun. Více než polovina, osm blokových pokut v celkové výši 4300 korun, byla uložena řidičům, kteří k jízdě užili vozidla v nevyhovujícím technickém stavu. Nejčastěji řidiči „hřešili“ řídíc vozidla se sjetými pneumatikami.
 

Před zimou a ranním náledím, které tu bude co nevidět, je takové počínání riskantní. Pro komplexnost proto třeba dodat minimální, zákonem stanovenou hloubku dezénu 1,6 mm (u osobních vozidel). Důležité je však slovo minimální. Používá-li řidič pneumatiku s hloubkou dezénu na zákonem stanovené hranici, měl by vědět, že se jedná o z velké části opotřebovanou pneumatiku. Této skutečnosti odpovídají i zhoršené jízdní vlastnosti a snížená bezpečnost jízdy, a to zejména při jízdě na mokré vozovce. Dezén pneumatiky nestačí odvádět vodu, která se hrne před ní a utvoří vodní klín, který tak znemožní dokonalou přilnavost pneumatiky k povrchu (aquaplaning).

A kdy a proč budeme svá vozidla na zimu přezouvat? Vzhledem ke skutečnosti, že v zimním období je riziko nehody častější, neměli bychom technický stav vozidla a především stav pneumatik podceňovat. Přezutí do zimních pneumatik se doporučuje v době, kdy vnější teploty klesnou pod + 7 st. Celsia. Předpokladem bezpečného provozu v zimě je montáž zimních pneumatik, které netvrdnou v mrazivém počasí tak rychle jako letní pneumatiky. Důsledkem tvrdnutí odlišné směsi letní pneumatiky je výrazné snížení adheze (přilnavosti) pneumatiky. S menší přilnavostí se zvětšuje brzdná dráha. Ta může být v kritických situacích delší o 30 až 40 metrů.

Pro dokreslení situace lze dodat také pár čísel z provedených testů, brzdná dráha vozidla na sněhu při rychlosti jízdy 50 km/h může být na zimních pneumatikách 35 m, na rozdíl od brzdění na letních pneumatikách – 43 metrů. Při rychlosti vozidla 30 km/h brzdícího na ledu, může být brzdná dráha u zimních pneumatik dlouhá 57 metrů, zatímco u letních 68 metrů (zdroj – internet). Rozdíl v brzdné dráze uvítáme hlavně tam, kde se zásadně potřebujeme vyhnout střetu (přechod pro chodce apod.). Tady kýžené metry v případě dopravní nehody přijdou vhod.

Další info naleznete také na http://www.ibesip.cz/files/=2560/zimni_vybava.pdf

Závěr patří tradičnímu informováni – ve speciálních dopravně-bezpečnostních akcích budeme pokračovat, tak abychom Vám zajistili bezpečnější silnice.

“Otík zadržen”
     Ostravští policisté zadrželi podezřelého 45letého muže, jehož senioři při jeho popisování přirovnali k představiteli Otíka z filmu „Vesničko má středisková“. Již po prvních trestních oznámeních ostravských seniorů a poměrně „rukopisného“ způsobu spáchání krádeží, kriminalisté, specializující se právě na prověřování trestné činnosti páchané na seniorech, natipovali jim dobře známou osobu. Až později se samozřejmě ukázalo, že intuice kriminalistů byla správná.
      Po spáchání prvních krádeží jsme opětovně preventivně informovali veřejnost a doporučili seniorům obezřetnost.
Původní tiskovou zprávu naleznete na :
http://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-dnes-na-ostravsku-24-6-2009.aspx

        Dobře známý popis muže, stejný modus operandi i totožné záminky ke vstupu do bytů seniorů ve věku od 64 let do 97 let (převážná většina obětí však byla ve věku 80! či 90! let), a značná výřečnost i žoviální chování, směřovalo k jedinému muži. V některých případech se mezi místy činů pohyboval na kole, jindy tramvají. Státní zástupce vydal předchozí souhlas k zadržení podezřelého dne 30.7.2009 a po muži bylo opět vyhlášeno celostátní pátrání.
       Všímavý policista Obvodního oddělení policie Ostrava-Vítkovice cestující domů si na tramvajové zastávce všiml osoby, podobající se známé tváři figurující v databázi pátrání. Byť mimo službu, okamžitě konal. Hlídka, která dorazila na místo však již na zastávce muže nezastihla. Proto se policisté okamžitě rozjeli za poslední tramvají, která jela směrem do Ostravy-Dubiny. V zadní části vozu pak policisté nalezli 45letého muže z Ostravy, který sdělil, že u sebe nemá doklady. Další prověrkou však bylo zjištěno, že se jedná o hledanou osobu. Muž byl eskortován na služebnu policie.
Policejní komisař muži sdělil obvinění pro trestné činy krádež, porušování domovní svobody. Hrozí mu proto trest odnětí svobody až na tři léta. Muž je podezřelý, že celkem v devíti případech měl pod různými záminkami vstoupit do bytů a odcizit většinou šperky, peníze, hodinky, v jednom případě dokonce sošku medvěda. Doba spáchání série je od 20.6.2009 do 8.9.2009. Škoda byla předběžně stanovena na zhruba 287 000 korun. Místy činů byla Ostrava-Bělský Les, Zábřeh, Poruba, Hrabůvka. Záminky ke vniknutí do bytů byly typické – ve dvou případech to bylo zajištění levnějšího digitálního příjmu, jednou oprava zvonku, dvakrát zakoupení staršího televizoru, jednou oprava plynového sporáku, kontrola plynu. Ač opakovaně, v podstatě dnes a denně, nabádáme seniory k opatrnosti, znovu pustili naprosto cizího člověka do svého soukromí. Podezřelý měl těžit ze své extrémní výmluvnosti a umění komunikace. Využívat měl právě osamělosti seniorů nebo měl slíbit provedení potřebné opravy. Když se muž dostal do bytu, měl se snažit na okamžik pod různými záminkami zůstat v pokoji sám. Žádat měl například kávu, vodu, přinesení věcí nabízených k prodeji (televizorů apod.). Během momentu měl pak odcizit šperky či peníze, vzhledem k faktu obdobného ukládání cenností seniory na stejná místa (šperkovnice, peníze mezi prádlem či v různých „sekretářích“ apod.).
          Namátkou mohu uvést také další případy (k prvním dvěma, uvedeným v původní tiskové zprávě výše):
77leté ženě měl muž nabídnout opravu zvonku. Poté, co rozebral zvonek, se měl podezřelý začít procházet po bytě v Ostravě-Hrabůvce, dne 6.8.2009, kolem 12.00 hodiny. V obývacím pokoji jej měla zaujmout šperkovnice, ženu měl proto požádat o uvaření kávy. Muž tak zůstal sám v obývacím pokoji. Po chvíli měl dorazit do kuchyně za seniorkou a žádat zaplacení opravy. Po mužově odchodu pak seniorka zjistila, že spolu s ním zřejmě zmizely také její šperky za zhruba 20 000 korun. Nejen škodu na majetku však muž způsobil. Některé šperky měla žena ještě po rodičích, desítky let, znamenaly pro ni pravděpodobně rodinnou památku. 
          Jako „kontrolor“ plynu měl projít byt 83letého seniora v Ostravě-Hrabůvce dne 17.8.2009, kolem 15.00 hodin. Při „kontrole“ pak měl muž odcizit hodinky za zhruba 500 korun, ale také měl vylákat zálohu na nový sporák ve výši 1 000 korun.
Dne 7.8.2009 se měl muž seznámit s 75letým seniorem na zastávce tramvaje. Sedl si vedle seniora na lavičku a začal s obětí hovořit. Brzy nalezli společné téma, muž prý opravuje televizory, a senior je bývalý elektrikář. Po chvíli nic nebránilo tomu, aby senior podezřelému nabídl starou televizi na náhradní díly. Dvojice pak spolu sedla do tramvaje a cestovala k poškozenému domů, do bytu v Ostravě-Bělském Lese. V obývacím pokoji pokračovali oba muži v rozhovoru. Muž pak měl využít doby, kdy senior na chvíli odešel na toaletu. Následně z bytu podezřelý odešel. Kontrolou skříňky v obývací stěně pak muž zjistil, že mu schází 97 000 korun i nabíječka k telefonu. Až za tři dny nalezl poškozený obal, v němž byly původně peníze uloženy v místě, kde podezřelý seděl. Oznámení o krádeži učinil poškozený až čtyři dny po skutku, tedy dne 11.8.2009.
Obviněný se k činům doznal. Dokonce uvedl, že jej potkala nějaká poškozená, která mu sdělila, že vypadá jako Otík z filmu „Vesničko má středisková“ a že krádež již nahlásila policistům.
          Výše jsem zmínila, že se nejedná o tzv. prvopachatele. V minulém roce jsme trestnou činnost obviněného přiblížili na tiskové besedě k akci „Kmet“. Zprávu naleznete na :
http://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=117051&docType=ART&lang=cs
 

vytisknout  e-mailem