Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Víkend v regionu

Při dopravní nehodě zemřel člověk 

Během   uplynulých  víkendových dní, tj. od pátku 5. prosince   do pondělí   8.  prosince 2008 policisté ve  svitavském   regionu zpracovali   62 nových  spisů.   Část   patřila    obyčejným  číslům  jednacím  (25). Třináct  spisů se   týkalo  nových   trestných  činů  a 12  nových přestupků.    Páchaná trestná  činnost   byla podobně jako i jiné dny  majetkového  charakteru.
 
    Krom vloupání do rodinného domu na jedné z ulic v Jevíčku, policisté řešili vloupání do pohostinství v Kunčině. Z hospody zmizela část zboží za 10 tisíc korun. Dále v Litomyšli policisté řeší vloupání do baru, ze kterého bylo odcizeno 17 kartonů cigaret. V Rozhraní řešili vloupání do Opelu Frontera, ze které pachatel odcizil vrtačku a svářečku. Škoda je vyčíslena na 4.500 korun. V Dolním Újezdu neznámý pachatel poškodil kapotu zaparkovaného Citroenu Berlingo. Odstranění rýhy na laku vozu bude majitelku stát asi  15 tisíc korun. 
Za jízdu poličskými ulicemi s 1,60 promile alkoholu v dechu čekalo nezodpovědného řidiče sdělení podezření ze tří trestných činů. (ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a neoprávněné užívání cizí věci). Čtyřiadvacetiletý řidič totiž nevlastní řidičské oprávnění a vozidlo peugeot řídil bez souhlasu majitele.

V pátek byla za neoprávněnou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů obviněna 22letá žena z Poličska. Je vidět, že varování drogoví dealeři neberou vážně. Kriminalisté totiž neustále signalizují, že se touto problematikou velmi vážně zabývají a vzhledem k závažnosti této trestné činnosti, budou další obvinění následovat.

V neděli, krátce po půlnoci byla v obci Dětřichov zadržena podezřelá osoba muže, která, jak vyplynulo z policejních evidencí, prochází registrem celostátně hledaných osob. Policisté z Jablonce nad Nisou po 32letém muži z Jablonecka od počátku prosince pátrají. Tento muž byl zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu - při pokusu vloupání do jedné z prodejen. Jeho osud tak byl zpečetěn. Týž den byl eskortní skupinou odvezen do vazební věznice v Hradci Králové.

V Moravské Třebové policisté řešili přestupek proti občanskému soužití, kterého se dopustil 6. 12. 2008 dvě hodiny po půlnoci 27letý muž. Ten v baru bezdůvodně napadl o 9 let mladšího muže, kterému způsobil drobné poranění. Naštěstí nebyl zásah zdravotníků nutný. Agresivní muž však ve svém počínání pokračoval i v přítomnosti policejní hlídky. Byl tudíž zajištěn a převezen do protialkoholní záchytné stanice v Pardubicích.

Policisté ze skupiny dopravních nehod měli od pátku plné ruce práce. Vyjížděli celkem k 12 dopravním nehodám, při kterých bylo 6 osob lehce zraněno. Jedna osoba na následky svých zranění v nemocnici zemřela. Hmotné škody jsou odhadnuty na 504 tisíc korun. Ve třech případech nehod sehrála hlavní roli rychlost. Proto policisté apelují na řidiče, aby dbali zákonných ustanovení a zbytečně nehazardovali se životy vlastními a také ostatních účastníků silničního provozu. Vždyť zdraví je to nejcennější co máme.

     V sobotu se policisté z   Inspektorátu   pro zbraně, střelivo, výbušniny  a drogy ve Svitavách zúčastnili  kontrolní  akce  dohledu na mysliveckém honu v  mysliveckých  sdruženích Sloupnice, Morašice, Bohuňovice na Litomyšlku a v Utěchově a Koclířově na Moravskotřebovsku.
       Kontroly  byly zaměřeny na doklady nutné k držení zbraně,  (zbrojní   průkaz, průkazy zbraní, lovecké lístky, doklad  o zaplacení  pojištění),  povolení  k držení a nošení  zbraní kategorie  "B", požívání alkoholických nápojů  před  honem  nebo v průběhu  honu, přepravování zbraní, technického  stavu zbraní,  provádění  lovu zvěře zbraněmi, které jsou  zakázány.
     Celkem  bylo  kontrolováno 80  střelců, 30 střelců bylo  namátkově vybráno  k  provedení dechové zkoušky.  Ani v jenom případě policisté  nezjistili, že by v  průběhu  honu některý z myslivců  požil alkoholické nápoje.  Všichni  zúčastnění  měli  všechny potřebné doklady v pořádku.
 

      Dopravní hlídky během své víkendové služby navíc zjistily  41 dopravních  přestupků a ve dvou případech byl taktéž  u řidičů zjištěn alkohol. Policisté  neukázněným řidičům  udělovali pokuty za víc jak 42 tisíc korun.
      
         Kromě trestných  činů policisté  řešili 12   přestupků.   Téměř    většina  se týkala přestupků  v  dopravě (4),  zbylá část se  týkala  přestupků    proti majetku a občanskému  soužití.
    
     Na linku  tísňového volání   přijali  operační    důstojníci  během svých  24  hodinových   služeb  98 hovorů. Ve větší míře tyto  hovory policisté  dále využili,  zbylé hovory s  policejní prací nesouvisely.

 

tisková    mluvčí PČR OŘ Svitavy
nprap. Anna Štegnerová
 

vytisknout  e-mailem