Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Víkend v regionu

policisté řešili majetkové i násilné trestné činy 

V průběhu víkendu od pátku 19. září do neděle 21. září 2008 měli policisté ve svitavském regionu poměrně plné ruce práce. Krom 15 trestných činů, řešili policisté i 14 přestupků. Policisté ze skupiny dopravních nehod vyjížděli celkem k 9 dopravním nehodám, při kterých čtyři osoby utrpěly lehká zranění. Hmotné škody dosahují téměř půlmilionové hranice. Provedené dechové zkoušky byly ve všech případech negativní, či-li, zdá se, že řidiči na silnicích svitavského regionu vědí, že alkohol za volant nepatří.

Trestné činy se týkaly převážně majetkové kriminality. Policisté ve všech případech zahájili úkony trestního řízení, případy zadokumentovali a nyní k nim provádějí prvotní šetření.

V Jevíčku policisté prověřují případ ublížení na zdraví a výtržnictví. Jednalo se nejprve o slovní potyčku mezi dvěma muži v obci Křenov. Ta vyústila ve rvačku, ve které oba pak utrpěli zranění, která si vyžádala lékařské ošetření a několikatýdenní pracovní neschopnost. V pátek policisté z Jevíčka přijali oznámení o vloupání do kůlny, která je součásti rekreační chalupy v chatové oblasti zvané Červený kopec. Neznámý pachatel po vypáčení petlice vnikl do objektu, kde odcizil hoblovku a elektrocentrálu. Hodnota odcizených věcí je téměř 9 tisíc korun. V průběhu sobotního dopoledne v obci Chornice vypátrali odcizené osobní motorové vozidlo Škoda 125, které bylo vráceno zpět původnímu majiteli.

Svitavští policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili ženě z Litomyšle podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví. Nespokojená zákaznice v jedné ze svitavských prodejen zaútočila na prodavačku a té způsobila zranění, které si vyžádalo pracovní neschopnost. Policejní hlídce z Obvodního oddělení ve Svitavách se podařilo zadržet podezřelého muže, který odcizil zaparkované osobní motorové vozidlo Mazda Xedos a s tímto odjel do Svitav. Nyní se ze svého protiprávního jednání zpovídá mužům zákona.

Policisté z Poličky řeší případ vloupání do rekreační chalupy v obci Hamry. Pachatel po neoprávněném vstupu do objektu majiteli odcizil věci za 24 tisíc korun. Dále se zabývají sobotní krádeží mobilního telefonu, která byla poškozenému odcizena při návštěvě herny z kapsy bundy, kterou měl majitel volně odloženu na opěradle židle . Mobilní telefon Samsung SGH-U900 v hodnotě 7.500 korun tak změnil majitele.

Policisté v Litomyšli se zabývají vloupáním do novostavby rodinného domu v obci Janov. Pachatel ze soboty na neděli majiteli novostavby odcizil elektrické nářadí, jehož hodnota je vyčíslena na 6 tisíc korun. V pátek ráno přijali oznámení o krádeži motorové nafty ze 7 traktorů, které byly zaparkovány na volně přístupném oploceném areálu zemědělského družstva v Cerekvici nad Loučnou. Pachatel odčerpal 510 litrů nafty se škodou za téměř 17 tisíc korun. V obci Osík pak řeší krádež věcí z garáže. Krom jízdního kola zmizelo i elektrické nářadí. Škoda majitelem je vyčíslena na téměř 41 tisíc korun.
V pátek při hlídkové činnosti policisté kolem 22 hodiny kontrolovali osobu muže. Prověřením této osoby bylo zjištěno, že po muži je vyhlášeno celostátní pátrání. Proto jej hlídka zajistila a eskortní skupina muže doprovodila do Ústí nad Orlicí k tamnímu soudu.

Moravskotřebovští policisté pátrali po odcizené Škodě 125, která byla původně zaparkována v noci z pátka na sobotu v Bezděčí u Trnávky. Zmizelé vozidlo  v průběhu sobotní služby nalezli policisté z Jevíčka.  Poškozené vozidlo bylo nalezeno  v obci Chornice. Po pachateli policisté intenzivně pátrají.

V průběhu víkendu nezaháleli ani policisté z inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy z Okresního ředitelství Policie České republiky ve Svitavách. Již třetí víkend se účastnili kontrol při lovu kačen. O tomto víkendu navštívili myslivecké sdružení Opatovec. Namátkově bylo policisty zkontrolováno 12 střelců. Kontrola byla zaměřena především na doklady nutné k držení a nošení zbraně. (průkaz zbraně, zbrojní průkaz, lovecký lístek, platný doklad o pojištění). Policisté neopomněli provést i dechové zkoušky.
    Za uplynulé tři víkendy bylo takto pracovníky z inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy zkontrolováno 50 střelců. Všechny kontroly proběhly bez závad a dechové zkoušky byly ve všech případech negativní. Policisté upozorňují, že tyto kontroly nebyly ničím vyjímečným a další budou následovat.

Na operační středisko v průběhu víkendu volalo 121 osob. Většina hovorů (78) byla policisty dále využita. Zbylé hovory (43) s policejní prací nesouvisely.

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem