Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Víkendová policejní razie

V pátek a v sobotu proběhly na Pardubicku dvě bezpečnostní akce 

  1. Páteční dopravně bezpečnostní akce + 6 podnapilých mladistvých
  2. Sobotní akce "PRÁZDNINY"
pátek 4. července 2008 proběhla během noci rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce, do které byly nasazeny nad rámec běžného výkonu služby, hlídky nejen dopravní ale i pořádkové služby. Policisté měli jak pevná, tak i pohyblivá stanoviště a v průběhu večera je několikrát měnili. Kontrolní body byly naplánovány napříč celým Pardubickem. Příkladmo můžeme uvést obce Ostřetín, Holice, Roveň, Dašice, Chvojenec, Rokynto, Sezemice, Pardubice, Staré Ždánice, Stéblová, Libišany, Dolany, Choltice, Zdechovice, Litošice, Přelouč, Chvaletice apod. Kam jsme „nezavítali“ tentokrát, zavítáme jistě při nejbližší dopravně bezpečnostní akci.
 
Rozsáhlé kontroly nemají působit jen represivně, ale především preventivně, neboť dopravních nehod stále neubývá a jejich častými příčinami jsou nedodržování předepsané rychlosti a požívání alkoholu před jízdou. Bohužel v poslední době nejsou výjimkou ani případy, kdy řidiči usedají za volant nebo řídí motocykl bez řidičského oprávnění.   

Tato tvrzení naprosto přesně vystihuje případ právě z včerejšího večera. Ve 22:45 kontrolovala hlídka policistů čtyřicetiletého řidiče vozidla Škoda Felicie. Nejen, že orientační dechová zkouška ukázala přítomnost 1,60 g/kg alkoholu v dechu, ale „řidič“ nevlastnil ani řidičské oprávnění. Policisté ho proto do vystřízlivění umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Pardubicích, odkud si ho ráno vyzvedli a ve zkráceném přípravném řízení mu sdělili podezření z trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ohrožení pod vlivem návykové látky. Co je podstatou zkráceného přípravného řízení si můžete přečíst v závěru tohoto článku.
Co se týká výsledků páteční akce, tak jsme zkontrolovali 113 vozidel, udělili 4 pokuty a kromě dopravy jsme řešili v centru města i 6 podnapilých mladistvých, které jsme předali rodičům. V případě, že se zjistí, kdo mládeži alkohol naléval či prodal, může být obviněn z přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi nebo z trestného činu podávání alkoholu mladistvým.
 
K výše uvedenému zkrácenému přípravnému řízení - Podstatou zkráceného přípravného řízení (dále jen ZPŘ) je v odůvodněných případech co nejefektivněji a nejrychleji postavit obviněného před soud a dosáhnout tak ve věci spravedlivého rozhodnutí v co nejkratší lhůtě. Tomu je také přizpůsobena právní úprava. V této souvislosti zákon vymezuje jak pozitivně, tak negativně případy, v nichž se ZPŘ koná, resp. je vyloučeno. ZPŘ se koná o trestných činech, o nichž přísluší konat řízení v prvním stupni okresnímu soudu a na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje tři léta, jestliže:
-          podezřelý byl přistižen při činu nebo bezprostředně poté
-          v průběhu prověřování trestního oznámení nebo jiného podnětu k trestnímu stíhání byly zjištěny skutečnosti, jinak odůvodňující zahájení trestního stíhání a lze očekávat, že podezřelého bude možné ve lhůtě dvou týdnů ode dne, kdy policejní orgán obdržel trestní oznámení nebo jiný podnět k trestnímu stíhání, postavit před soud.
ZPŘ nelze konat nebo v něm pokračovat, jestliže:
-          je dán důvod vazby a nejsou splněny podmínky pro předání zadrženého podezřelého spolu s návrhem na potrestání soudu, nebo
-          jsou dány důvody pro konání společného řízení o dvou nebo více trestných činech, a alespoň o jednom z nich je třeba konat vyšetřování.
Ve ZPŘ se osoba proti níž se řízení vede, označuje jako podezřelý. A podezřelý má obdobná práva jako obviněný ve vyšetřování.
  
 
  

vytisknout  e-mailem