Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové jízdy s alkoholem

Mezi opilými řidiči i dvě ženy 

Během posledního zářijového víkendu vyjížděli policisté skupiny dopravních nehod  OŘ PČR v Rychnově nad Kněžnou ke 12 dopravním nehodám, jejichž celková škoda je vyčíslena na 343.000 korun.

Při jedné z nich byla 1 osoba lehce zraněna - řidič vozu škoda octavia combi, jedoucí po slinici III. třídy mezi obcemi Hraštice a Brocná pravděpodobně při projíždění mírné levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy vozovce a svým schopnostem a po smyku s vozidlem narazil do stromu a poté se převrátil na pravý bok. Řidiče odvezla posádka vozu RZP do Oblastní nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, kde byl s lehkým zraněním hospitalozován. Dechová zkouška u něj alkohol neprokázala, škoda byla odhadnuta na 100.000 korun.

Ze sobotní večerní dopravní nehody v Lukavici účastník střetu z místa nehody ujel, incident se naštěstí obešel bez zranění osob.

Neveselé víkendové statistice dominuje alkohol - v 6ti případech zaznamenali policisté řidiče pod vlivem alkoholu. Mezi  nimi byly i dvě ženy. První z nich, vyjíždějící v pátek odpoledne od jedné z místních restaurací v Týništi nad Orlicí směrem na Albrechtice nad Orlicí, svoji jízdu předčasně ukončila ještě ve městě nárazem do domu. Řidička, která během své nekontrolovatelné jízdy najela i na chodník, naštěstí nikoho nezranila. Dechovou zkouškou, provedenou přístrojem Drager, naměřili policisté u řidičky 1,89 promile alkoholu, následnému lékařskému vyšetření se žena odmítla podrobit. Policisté na místě navíc zjistili, že vůz renault, který žena řídila, nesplňuje stanovené technické podmínky. Způsobená škoda u této dopravní nehody byla odhadnuta na 20.000 korun.

Druhá z neukázněných řidiček ukončila předčasně svoji jízdu v neděli ve tři hodiny ráno nárazem do sloupu elektrického vedení v obci Přím. Při projíždění pravotočivou zatáčkou mladá řidička zřejmě nepřizpůsobila rychlost jízdy profilu komunikace a svým schopnostem a po vyjetí do protisměru její jízdu zastavil až sloup veřejného vedení, který se svým vozem škoda přerazila. Policisté řidičce přístrojem Drager naměřili 0,83 promile alkoholu v dechu. Ke zranění osob při této dopravní nehodě nedošlo, škoda je odhadnuta na 7.000 korun.

U opilých řidičů, kteří zavinili další 4 dopravní nehody, policisté  naměřili přístroji Drager od 1,17 do  2,03 promile alkoholu v dechu. 

U jednoho z řidičů byla provedena dechová zkouška detekční trubičkou Altest s pozitivním výsledkem a následné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Tento řidič v důsledku své jízdy pod vlivem alkoholu v pátek po 16té hodině nezvládl na jedné z rychnovských komunikací řízení a vjel do protisměru, kde došlo ke střetu levých předních zrcátek jeho vozu a vozu Honda. Řidič jedoucí v protisměru na výzvu druhého řidiče nezastavil a ujížděl z místa střetu. Muž s Hondou ale prchajícího řidiče pronásledoval až do Lukavice, kam také následně přivolal hlídku policie ČR.

Další z povedených řidičů zaparkoval svůj vůz mitsubishi v sobotu těsně před půlnocí při projíždění místní komunikací v Rokytnici v Orlických horách do stojící škody felicie. Po nárazu vůz letěl přes chodník dál směrem na travnatou plochu před činžovním domem a zběsilou jízdu ukončil až vodovodní hydrant, o který se auto zastavilo. I zde se nehoda naštěstí obešla bez zranění osob, škoda je odhadnuta na 22.000 korun. Přivolaná policejní hlídka u muže naměřila  2,03 promile alkoholu v dechu.

Hodinu po půlnoci ze soboty na neděli zadrželi policisté z Obvodního oddělení Vamberk na místní komunikaci muže, řídícího mitsubishi pajero, který odjížděl od vamberecké benzinové čerpací stanice po zaplacení jen části dlužné částky za pohonnou hmotu. Přivolaná policejní hlídka zjistila, že řidič  má vyslovený platný zákaz řízení motorových vozidel. Dechovou orientační zkouškou mu muži zákona navíc naměřili 1,48 promile alkoholu v dechu. Za trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ohrožení pod vlivem návykové látky muži hrozí odnětí svobody až na jeden rok.

Černou sérii víkendových jízd pod vlivem alkoholu uzavírá řidič, u kterého kostelečtí policisté v neděli dopoledne při kontrole na místní komunikaci v Častolovicích naměřili  1,17 promile alkoholu v dechu.

 

vytisknout  e-mailem