Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové nehody na Náchodsku

Vyletěl s autem až do pole, cestou přerazil strom 

Během víkendu 27. až 29. 3. 2009 policisté skupiny dopravních nehod náchodského regionu vyjížděli ke dvěma nehodám v sobotu a čtyřem v neděli. Menší počet nehod v sobotu bohužel vyvážil závažný následek jedné z nich.
 
K dopravní nehodě s těžkým zraněním řidiče došlo v sobotu v jednu hodinu po půlnoci na silnici č. 285 z Velichovek na Jaroměř. Jedenadvacetiletý řidič z Trutnova za volantem BMW zřejmě nechal nohu na plynu déle než bylo nutné pro bezpečné projetí mírné pravotočivé zatáčky. Na suché vozovce dostal smyk, nejprve se stočil do levého příkopu, tam narazil do mostku na pole. Od něj se odrazil a přeletěl do pravého příkopu, kde přerazil vzrostlý strom a skončil s autem v poli. Mladík při nehodě utrpěl vážná zranění, s nimiž ho transportoval vrtulník letecké záchranné služby do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Vzhledem k závažnému zranění policisté neprovedli dechovou zkoušku na alkohol, ale zajistili odběr žilní krve. Na vozidle vznikla hmotná škoda asi 30.000, další 3.000 pak na poničeném stromu. Nehodu policisté dále vyšetřují.
 
Také druhá sobotní nehoda souvisela s těžkou nohou na plynu. Tentokrát mají policisté ověřené, že ji řidiči pomohl sešlápnout alkohol. K nehodě došlo necelou půlhodinu po půlnoci na silnici 3. třídy č, 30320 mezi Policí nad Metují a obcí Bělý. Devětatřicetiletý řidič za volantem škodovky při průjezdu levotočivou zatáčkou vyletěl ze silnice a sjel do protilehlého příkopu. Příkopem se řítil dalších téměř 40 metrů. Pak se mu automobil podařilo zastavit. Kdo by však čekal nějakou paniku nebo vyskakování z vozu, ten by se přepočítal. Podle svědků, kteří jej našli za volantem, řidič po této dobrodružné akci normálně usnul. Vzbudit ho musel až těmi svědky přivolaný policista v uniformě, klepající na okénko. Následná dechová zkouška pak vysvětlila důvod řidičovy únavy, do přístroje nadýchal téměř dvě promile. Policisté na místě zadrželi motoristovi, který při nehodě neutrpěl snad ani škrábanec, řidičský průkaz a vyzvali ho k odbornému lékařskému vyšetření s odběrem krve. Poté ho eskortovali na protialkoholní záchytnou stanici do Hradce Králové. Po vystřízlivění si v odpoledních hodinách hlídka muže opět vyzvedla a na policejní služebně mu vyšetřovatel ve zkráceném přípravném řízení sdělil podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem omamné látky s trestní sazbou až ročního odnětí svobody, peněžitým trestem nebo trestem zákazu činnosti.
 
Nedělní nehody se už obešly bez závažných následků. Jedna nehoda se odehrála s lehkým zraněním, ostatní bez zranění. K dopravní nehodě s lehkým zraněním došlo po sedmé hodině ráno u Velichovek, téměř ve stejných místech jako se stala sobotní noční nehoda. Tentokrát za volantem auta, Škody Felicie, seděl třiadvacetiletý řidič z Velichovek. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svého vozu, v zatáčce dostal smyk a vjel do pravého příkopu. Tam bočně zavadil o dva stromy a vyvrátil plastový patník. Po nehodě se vůz vzňal a celý shořel. Mladík se naštěstí dostal z vozu ven včas. Při nehodě utrpěl lehké zranění a byl sanitkou převezen na ošetření do náchodské nemocnice.
 
Při dalších nehodách šlo jednou o nedání přednosti v jízdě, jednou opět o nepřiměřenou rychlost na mokrém povrchu a jednou několik zaparkovaných automobilů pomuchlal záhadný fantom a bez ohlášení zmizel.
por. Bc. Eva Prachařová
30.3. 2009

vytisknout  e-mailem