Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Krádeže, alkohol za volantem a dopravní nehodovost. 

Pomáhat a chránitPomáhat a chránit
V průběhu uplynulého víkendu včetně pátečního dne do pondělního rána 2. 6. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno osmnáct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy loupeže, vydírání, poškození cizí věci, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali přes šedesát přestupků. Jednalo se o dopravní přestupky, alkohol za volantem, drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Krátce po půlnoci ze soboty na neděli 1. 6. 2014 zastavili trutnovští policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Poříčí na Kladské ulici k provedení silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla značky NISSAN. Po provedené kontrole dokladů policejní hlídka vyzvala muže sedícího za volantem automobilu k provedení orientační dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 2 promile v dechu nezodpovědného osmadvacetiletého řidiče, který na místě přišel o svůj řidičský průkaz a z místa kontroly musel odejít po svých.
Uvedené protiprávní jednání policejní hlídka zaprotokolovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Pozor na peněženkyPozor na peněženky
V sobotu odpoledne 31. 5. 2014 se na trutnovské policisty obrátila s žádostí o pomoc čtyřiačtyřicetiletá žena z Trutnova, která se stala obětí dosud neznámého zloděje. Z výpovědi poškozené, provedeného šetření a ohledáním místa činu zasahující policisté zjistili, že oznamovatelka v odpoledních hodinách navštívila jednu z místních čerpacích stanic, kde si na několik minut odložila svou kabelku. Uvedenému zavazadlu s největší pravděpodobností nevěnovala dostatečnou pozornost. Uvedené chyby využil dosud neznámý lapka, který z kabelky odcizil uloženou peněženku. Poškozená vyčíslil škodu na necelých 35 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto opětovně požádat všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Mějte na paměti, že krádež volně odložených věcí je pro náhodného zloděje otázkou několika vteřin. Nedávejte proto zlodějům šanci svou neopatrností a někdy až lehkomyslností.
 
Vrchlabští policisté v sobotu ráno 31. 5. 2014 vyjížděli do Městské tržnice Vrchlabí, kde zadokumentovali případ krádeže, který se neprotokoluje každý den. Z výpovědi oznamovatele vyplynulo, že dosud neznámý zloděj v průběhu noci z pátku na sobotu z uzamčeného prodejního boxu odcizil několik desítek kilogramů čerstvých jahod. Poškozená vyčíslila škodu na 2 tisíce korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Policisté ze Žacléře vyjížděli v sobotu dopoledne 31. 5. 2014 do ulice Karla Čapka, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do sklepní kóje jednoho z místních panelových domů. Šetřením a ohledáním místa činu policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj z místnosti odcizil dámské horské jízdní kolo značky MERIDA a dva páry běžeckých lyží značky FISCHER. Poškozený vyčíslil škodu na 7 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na tři roky. 
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději intenzivně pátrají.
 
Úpičtí policisté v sobotu večer 31. 5. 2014 vyjížděli do Rtyně v Podkrkonoší, kde došlo k násilnému vniknutí do kolárny jednoho z domů v Hornické ulici. Dosud neznámý zloděj z místnosti odcizil pánské horské jízdní kolo značky MERIDA a dámské jízdní kolo shodné značky. Poškození vyčíslili škodu na necelých 37 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky. Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizených bicyklech intenzivně pátrají.
Ke krádežím jízdních kol často dochází v případech násilných vniknutí do sklepů či jiných částí obytných domů. V těchto případech bychom chtěli všechny občany požádat, aby v případě, že by ze sklepů či chodeb svých domů zaslechli jakékoli zvuky připomínající páčení, nechť ihned telefonují na linku 158. Stejně by se měli nájemníci domů zachovat, pokud na chodbách či v suterénech svých obydlí zahlédnou zcela cizí osobu, která svým chováním vzbuzuje jakékoli podezření. Policejní hlídka je po takovémto oznámení na místě během několika minut, což může přispět k brzkému odhalení pachatele jakékoli majetkové trestné činnosti.  
 
Srážka MERCEDES + PORSCHESrážka MERCEDES + PORSCHE
V pátek ráno 30. 5. 2014 vyjížděli trutnovští dopravní policisté do Dolnoměstské ulice, kde došlo ke srážce dvou osobních motorových vozidel. Přivolaná policejní hlídka na místě šetřením a ohledáním místa srážky zjistila, že se v nepřehledném úseku za zatáčkou čelně střetla vozidla značek MERCEDES a PORSCHE. Oba nezranění řidiči byli vyzváni k podrobení se dechovým zkouškám, které byly negativní. Dalším šetřením policisté zjistili, že řidič, který v době nehody seděl za volantem mercedesu, má v současné době platnou blokaci řidičského oprávnění. Vozidlo Porsche nemělo v době nehody na silnici rovněž co dělat. Řidič luxusního automobilu zřejmě „zapomněl“ na povinnost přistavit vozidlo v pravidelných intervalech pracovníkům technické kontroly. Poškození vyčíslili škodu na 460 tisíc korun. Proč a jak k uvedené srážce došlo, budou dopravní policisté zjišťovat.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 10 dopravních nehod, při kterých došlo ke 4 zraněním. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dopraváci zjistili 15 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 10 tisíc korun. V jednom případě usedl za volant dopravního prostředku řidič, který před nebo během jízdy užil alkoholický nápoj.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 6 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
2. 6. 2014 ve 14:45 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem