Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Krádeže a alkohol za volantem. 

V průběhu druhého březnového víkendu letošního roku včetně pátečního dne do pondělního rána 10. 3. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno sedmadvacet nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy podvodu, porušování domovní svobody, nebezpečného vyhrožování, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali přes sedmdesát přestupků. Jednalo se o dopravní přestupky, alkohol za volantem, drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V neděli ráno 9. 3. 2014 krátce po čtvrté hodině zastavili trutnovští policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v centru města na Husitské ulici k provedení silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla značky ŠKODA. Po provedené kontrole dokladů policejní hlídka vyzvala muže sedícího za volantem automobilu k provedení orientační dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,27 promile v dechu nezodpovědného řidiče.  
Uvedené protiprávní jednání muži zákona zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Královédvorští policisté v neděli dopoledne 9. 3. 2014 vyjížděli do ulice Zátopkova, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do garáže, která je součástí jednoho z místních domů. Z objektu zmizela dvě horská jízdní kola a několik sad originálních disků včetně pneumatik. Majitel nemovitosti vyčíslil škodu na 106 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizených věcech intenzivně pátrají.
 
V průběhu nedělního dne 9. 3. 2014 zadokumentovali policisté na Trutnovsku tři případy krádeží osobních věcí. První z případů zaprotokolovali policisté z Úpice. Na místní muže zákona se obrátila s žádostí o pomoc osmnáctiletá dívka, která na jedné z diskoték ve Rtyni v Podkrkonoší přišla o svůj mobilní telefon. Z provedeného šetření policisté zjistili, že lapka uvedený přístroj poškozené odcizil z kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, aniž by si čehokoliv všimla.
Druhý případ zadokumentovali policisté z Pece pod Sněžkou. V neděli ráno krátce po půl páté došlo na jedné z místních hudebních akcí ke kapesní krádeži, při které dosud neznámý „chmaták“ jedné z účastnic z kapsy jejího oděvního svršku odcizil mobilní telefon, finanční hotovost a osobní doklady.
Třetí případ zaprotokolovali policisté ze Dvora Králové nad Labem. Z výpovědi poškozeného vyplynulo, že si na jedné z místních benzinových čerpacích stanic na několik minut ponechal bez dozoru volně zavěšenou bundu. Oděvní svršek z místa zmizel i s uloženou finanční hotovostí, platebními kartami a osobními doklady. Poškození v uvedených případech vyčíslili škodu na necelých 27 tisíc korun. Za přečiny krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí nenechavcům shodně trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Jakákoli věc ponechaná bez dozoru na volně přístupném místě je pro náhodného zloděje velkým lákadlem. Nedávejte proto nenechavcům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
 
Žacléřští policisté v sobotu 8. 3. 2014 vyjížděli do obce Královec, kde dosud neznámý zloděj či zloději v průběhu posledních dnů násilím vnikl do dvou rekreačních objektů.
V prvním z případů přivolaní policisté ohledáním místa činu a následně provedeným šetřením zjistili, že „nezvaný host“ z nemovitosti odcizil motorovou pilu, sekačku na trávu, vrtačku, brusku a další věci. Majitel objektu vyčíslil škodu na necelých 39 tisíc korun.
Do druhého z napadených objektů zloděj násilím vnikl, celý jej prohledal, ale nic neodcizil. Svým jednáním způsobil majiteli objektu škodu ve výši 5 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody, krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli či pachatelům shodně trest odnětí svobody až na tři roky.
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zlodějích a odcizených věcech intenzivně pátrají.
 
Policisté ze Svobody nad Úpou v sobotu ráno 8. 3. 2014 vyjížděli krátce po půlnoci do Úpské ulice, kde se dosud neznámý pachatel pokusil odjet s jedním ze zde zaparkovaných osobních motorových vozidel. Uvedený záměr zloději nevyšel, a tak z dopravního prostředku „alespoň“ odcizil silniční jízdní kolo značky RIDLEY včetně cyklistické výbavy. Poškozený vyčíslil škodu na částku převyšující 100 tisíc korun. Za přečiny krádeže provedené vloupáním a neoprávněné užívání cizí věci spáchaném ve stádiu pokusu hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na pět let. 
 
předepsaná hodnotapředepsaná hodnota
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 5 dopravních nehod, při kterých byly 2 osoby zraněny. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu víkendu v teritoriu celého trutnovska podrobilo 286 řidičů motorových vozidel. Pět ze zkontrolovaných řidičů usedlo za volant po požití alkoholického nápoje. U dvou řidičů dopravní policisté zjistili požití omamných a psychotropních látek před nebo během jízdy. Dopraváci navíc zjistili 20 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 8 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 9 pěších policejních hlídek. 
por. Bc. Udo Ertner
10. 3. 2014 v 10:55

vytisknout  e-mailem