Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Alkohol, krádeže a porušení zákazu řízení. 

Pomáhat a chránitPomáhat a chránit
V průběhu posledního červencového víkendu včetně pátečního dne do pondělního rána 28. 7. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno sedm nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali přes dvě stovky přestupků. Jednalo se o dopravní přestupky, alkohol za volantem, drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V neděli dopoledne 27. 7. 2014 se na úpické policisty obrátil s žádostí o pomoc dvaačtyřicetiletý muž, který službu konajícímu policistovi oznámil násilné vniknutí do zaparkovaného motorového vozidla značky HYUNDAI. Uvedený automobil v době krádeže stál na volně přístupném místě před jedním z obytných domů v obci Batňovice. Ohledáním dopravního prostředku přivolaní policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj v průběhu noci ze soboty na neděli z automobilu odcizil volně odložený dalekohled značky OLYMPUS. Majitel dopravního prostředku vyčíslil předběžně škodu na 5 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Místní muži zákona se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizeném dalekohledu intenzivně pátrají. Policie České republiky v Trutnově tímto opětovně žádá všechny majitele a provozovatele dopravních prostředků, aby si v době své nepřítomnosti v těchto nenechávali žádné cennější věci. Jakýkoli předmět nacházející se na viditelném místě uvnitř vozidla je pro náhodného lapku velkým lákadlem. Nedávejte proto šanci zlodějům svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
 
Dechová zkouškaDechová zkouška
V sobotu večer 26. 7. 2014 zastavili úpičtí policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Úpici na Žižkově ulici k provedení silniční kontroly řidiče motocyklu značky SUZUKI. Provedenou kontrolou a následnou lustrací hlídka zjistila, že šestadvacetiletý muž usedl za řídítka stroje i poté, co mu Okresní soud v Trutnově řízení zakázal. Navíc muži zákona nezodpovědného účastníka silničního provozu vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,5 promile v jeho dechu.
Uvedené protiprávní jednání policisté zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Dopravní policisté dvě hodiny po půlnoci ze soboty na neděli 27. 7. 2014 zastavili v obci Radeč při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu k provedení silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla značky ŠKODA. Po provedené kontrole dokladů policejní hlídka vyzvala muže sedícího za volantem automobilu k provedení orientační dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,48 promile v dechu nezodpovědného třiatřicetiletého muže, který na místě přišel o svůj řidičský průkaz a z místa kontroly musel odejít po svých.
Uvedené protiprávní jednání policisté zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Dalšího řidiče pod vlivem alkoholu zastavili po kratším pronásledování ke kontrole policisté z Vrchlabí v sobotu 26. 7. 2014 několik minut po jedné hodině ranní. Řidič osobního motorového vozidla ŠKODA nereagoval na výzvu k zastavení a pokračoval v jízdě k jednomu z místních rybníků. Následně provedenou kontrolou policisté zjistili, že dvaadvacetiletý mladík řídil vozidlo i poté, co před nebo během jízdy požil alkoholické nápoje. Dechová zkouška prokázala 1, 63 promile v jeho dechu. Mladý řidič rovněž na místě přišel o svůj řidičský průkaz. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozí shodně až jeden rok za mřížemi.
 
Vloupání do objektuVloupání do objektu
V sobotu dopoledne 26. 7. 2014 vyjížděli trutnovští policisté do obce Jívka, kde dosud neznámý zloděj či zloději násilím vnikli do dvou zde stojících zahradních rekreačních objektů. Šetřením a ohledáním míst činů policisté zjistili, že z objektů zmizelo horské jízdní kolo, aku vrtačka, vodní čistič a zahradní sekačka. Majitelé nemovitostí předběžně vyčíslili škodu na necelých 35 tisíc korun. Za přečiny krádeže provedené vloupáním může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky. 
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizených věcech intenzivně pátrají.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 3 dopravní nehody, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dopraváci zjistili na 100 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 50 tisíc korun. V šesti zaprotokolovaných případech usedli za volant dopravního prostředku řidiči, kteří před nebo během jízdy užili alkoholický nápoj, další dva usedli za volant pod vlivem omamných a psychotropních látek.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 10 pěších policejních hlídek. 
por. Bc. Udo Ertner
28. 7. 2014 v 10:15

vytisknout  e-mailem