Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Krádeže, alkohol a dopravní nehody. 

V průběhu posledního červnového víkendu včetně pátečního dne do pondělního rána 30. 6. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno třináct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy poškození cizí věci, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali přes sto deset přestupků. Jednalo se o dopravní přestupky, alkohol za volantem, drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Necelé dvě hodiny po půlnoci ze soboty na neděli 29. 6. 2014 zastavili ve Dvoře Králové nad Labem na Benešově nábřeží při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu policisté Pohotovostního a eskortního oddělení z Hradce Králové k provedení silniční kontroly řidiče motocyklu značky GILERA. Po provedené kontrole dokladů policejní hlídka vyzvala muže sedícího za řídítky stroje k provedení orientační dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,54 promile v dechu nezodpovědného sedmnáctiletého mladíka, který na místě přišel o svůj řidičský průkaz a z místa kontroly musel odejít po svých.
Uvedené protiprávní jednání policisté zaprotokolovali pro podezření ze spáchání provinění ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na šest měsíců.
 
V neděli dopoledne 29. 6. 2014 se na královédvorské policisty obrátila s žádostí o pomoc patnáctiletá dívka, která oznámila násilné vniknutí do jednoho z bytů v ulici Slovany. Z výpovědi majitele, provedeného šetření a ohledáním místa činu zasahující policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj z napadeného objektu odcizil trezor, ve kterém se nacházela uložená finanční hotovost. Poškozený vyčíslil škodu na necelých 133 tisíc korun. Za přečiny krádeže provedené vloupáním a porušování domovní svobody hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto opětovně požádat všechny občany, aby si na své úspory dávali mnohem lepší pozor.
 
V neděli dopoledne 29. 6. 2014 oznámil trutnovským policistům devětačtyřicetiletý muž nález kovového předmětu, který svým tvarem připomíná blíže neurčenou munici. Policejní hlídka ihned po tomto oznámení vyjela do blízkosti vysílače Gablenz, kde se podezřelý předmět nacházel. Přivolaní policisté nejbližší okolí místa nálezu zajistili proti vstupu náhodně kolemjdoucích osob a vyčkali až do příjezdu policejního pyrotechnika. Přivolaný specialista na zajišťování a následnou likvidaci výbušnin uvedl, že se jedná o nevybuchlý tříštivý dělostřelecký granát, který měla ve své výzbroji německá armáda. Z důvodu zajištění bezpečnosti byl uvedený granát s ohledem na svůj stav zneškodněn v odlehlé části města Trutnova.
Policie České republiky tímto opětovně žádá všechny občany, kteří by při jakékoli činnosti našli předmět, který svým tvarem připomíná munici, nechť na něj nasahají a ihned kontaktují nejbližší policejní služebnu. Nálezce by měl na bezpečném místě vyčkat až do příjezdu policejní hlídky a pokud možno zabránit vstupu náhodných kolemjdoucích na místo, kde se vojenský materiál nachází.
 
Policisté ze Žacléře vyjížděli v sobotu dopoledne 28. 6. 2014 do zahrádkářské kolonie na Jiřím kopci, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jednoho ze zahradních domků, a následně i do kůlny a dílny, která je jeho součástí. Šetřením a ohledáním místa činu policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj z objektů odcizil řetězovou pilu, aku vrtačku, ruční nářadí a alkoholické nápoje. Majitel zahrádky vyčíslil škodu na necelých 10 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na tři roky. 
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizených věcech intenzivně pátrají.
 
Vrchlabští policisté v sobotu dopoledne 28. 6. 2014 vyjížděli do obce Lánov, kde dosud neznámý zloděj v průběhu noci z pátku na sobotu odcizil horské jízdní kolo značky SPECIALIZED CAMBER. Jednalo se o celoodpružený bicykl žluto – zelené barvy, velkosti rámu XL. Uvedené kolo odcizil lapka z jedné z místností, kde byla uložena kola všech závodníků jednoho z víkendových závodů. Poškozený vyčíslil škodu na 46 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí lapkovi trest odnětí svobody až na dva roky.
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizeném bicyklu intenzivně pátrají.
 
V pátek dopoledne 27. 6. 2014 vyjížděli trutnovští dopravní policisté do Velkých Svatoňovic, kde došlo k havárii malého motocyklu značky MANET. Přivolaná policejní hlídka na místě šetřením a ohledáním místa nehody zjistila, že osmasedmdesátiletý muž z dosud nezjištěných příčin vyjel mimo komunikaci, kde ztratil rovnováhu a následně i s jednostopým vozidlem spadl do koryta zdejšího potoka. Těžce zraněný senior byl ihned vozidlem rychlé záchranné služby transportován do nemocničního zařízení. Provedená dechová zkouška na zjištění alkoholu prokázala 0,14 promile. Poškozený vyčíslil předběžně škodu na 1 tisíc korun. Proč a jak k uvedené havárii došlo, budou dopravní policisté zjišťovat.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 8 dopravních nehod. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dopraváci zjistili 65 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 40 tisíc korun. Ve dvou zaprotokolovaných případech usedli za volant dopravního prostředku řidiči, kteří před nebo během jízdy užili alkoholický nápoj, v jednom případě za volant usedl řidič pod vlivem omamné a psychotropní látky. 
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 10 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
30. 6. 2014 v 11:00 

vytisknout  e-mailem