Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Krádeže a alkohol za volantem. 

V průběhu prvního únorového víkendu včetně pátečního dne do pondělního rána 3. 2. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno sedmnáct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy poškození cizí věci, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, zatajení nálezu, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali přes sto čtyřicet přestupků. Jednalo se o dopravní přestupky, alkohol za volantem, drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.

Jedním z nejzávažnějších případů, který trutnovští policisté o víkendu zadokumentovali, bylo násilné vniknutí do jednoho z obchodů se sportovním oblečením v centru Trutnova na Horské ulici. Přivolaní policisté z výpovědi poškozeného, provedeného šetření a ohledání místa činu zjistili, že v průběhu noci z pátku na sobotu 1. 2. 2014 dosud neznámý zloděj násilím vnikl do obchodu, ze kterého odcizil finanční hotovost a nabízený sortiment. Majitel prodejny vyčíslil předběžně škodu na 105 tisíc korun. Za přečiny krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.
Trutnovští policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději a odcizených věcech intenzivně pátrají. Policie České republiky v Trutnově tímto žádá každého, kdo by mohl k uvedené krádeži uvést jakoukoli informaci, nechť co nejdříve kontaktuje nejbližší policejní služebnu či přímo linku 158.

V sobotu večer 1. 2. 2014 vyjížděli trutnovští policisté před jednu z restaurací na Náchodské ulici, kde dosud neznámý vandal poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky TOYOTA. Policejní hlídka na místě ohledáním dopravního prostředku zjistila, že pachatel rozbil přední sklo automobilu a navíc na několika místech poškodil jeho lak a karoserii. Poškozený vyčíslil škodu na 40 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí výtečníkovi trest odnětí svobody až na jeden rok. 

V sobotu dopoledne 1. 2. 2014 vyjížděli trutnovští dopravní policisté do ulice Na Struze, kde došlo ke srážce dvou osobních motorových vozidel. Přivolaní policisté provedeným šetřením zjistili, že řidička osobního motorového vozidla značky ŠKODA s největší pravděpodobností nestačila zareagovat na situaci v silničním provozu, přičemž ze zadu narazila do automobilu značky SEAT. Při uvedené srážce naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Škodu účastníci srážky předběžně vyčíslili na 20 tisíc korun. Při dokumentaci uvedené kolize policisté vyzvali oba aktéry nehody k provedení dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Třicetiletá řidička felicie nadýchala 1,22 promile. Po uvedeném zjištění přišla nezodpovědná účastnice silničního provozu na místě o řidičský průkaz a navíc je důvodně podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.

Hlídka trutnovských městských strážníků v sobotu dopoledne 1. 2. 2014 oznámila na Obvodní oddělení v Trutnově případ poškození cizí věci. Strážníci v průběhu obchůzkové činnosti zjistili, že dosud neznámý vandal nesmyvatelnou barvou posprejoval fasádu školského zařízení v ulici V Domcích. Uvedený případ dle věcné i místní příslušnosti spadá do kompetence místních policistů, kteří provedli ohledání místa činu i následné šetření. „Zhotovením“ nečitelného nápisu o velikosti 5 metrů čtverečných vznikla škole škoda ve výši nejméně 6 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci novodobému umělci hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

V sobotu večer 1. 2. 2014 vyjížděli policisté ze Svobody nad Úpou do jednoho z rekreačních objektů v Janských Lázních. Čtyři návštěvníci horského střediska policistům oznámili, že jim dosud neznámý zloděj z volně přístupné verandy odcizil jejich lyžařské sjezdové boty značek ATOMIC, HEAD a SALOMON. Poškození vyčíslili škodu na 10 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí lapkovi trest odnětí svobody až na dva roky. Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po pachateli a odcizené sportovní výbavě intenzivně pátrají.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny návštěvníky Krkonoš, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností. Myslete na to, že volně přístupný rekreační objekt je pro náhodného zloděje velkým lákadlem.

V neděli večer 2. 2. 2014 zastavili krátce po dvaadvacáté hodině policisté z Obvodního oddělení Vrchlabí v obci Dolní Branná při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla CITRÖEN. Po řádně provedené kontrole dokladů policejní hlídka muže sedícího za volantem vyzvala k provedení orientační dechové zkoušky na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1, 93 promile alkoholu v dechu nezodpovědného devětačtyřicetiletého řidiče, který byl nucen z místa kontroly odejít po svých a navíc bez řidičského oprávnění. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.

Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 8 dopravních nehod, při kterých bylo 5 osob zraněno. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se podrobilo 358 řidičů motorových vozidel. Žádný ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu neusedl za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje. Dopraváci navíc zjistili 80 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 43 tisíc korun.

V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 12 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
3. 2. 2014 ve 12:30 
 

vytisknout  e-mailem