Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Víkendové přestupky na Rokycansku

Společným znakem byl alkohol 

     K několika případům, které byly kvalifikovány jako přestupek a společným znakem bylo požití alkoholu, či jiných omamných a psychotropních látek zúčastněnými osobami, došlo během víkendových dnů na Rokycansku. Podezřelí se měli dostat do křížku se zákonem o silničním provozu a jiní pak se zákonem o přestupcích. 
     Dopravní policisté odhalili několik řidičů, kteří měli za volant usednout  poté, co se posilnili alkoholem, či návykovými látkami. První z nich byl zastaven policejní hlídkou v pátek 13. ledna 2012 v 18 hodin v rokycanské ulici Šťáhlavská za volantem vozu ŠKODA Octavia. Provedený test na zjištění přítomnosti návykových látek byl u tohoto 21 letého řidiče pozitivní na amfetaminové deriváty. Putoval tak k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologických vzorků, byl mu zadržen řidičský průkaz a další jízda zakázána. V neděli 15. ledna 2012 dvě hodiny po půlnoci pak tohoto řidiče kontrolovali dopravní policisté znovu v Rokycanech. Za volant usedl opětovně, přestože měl pro jednání z 13. ledna 2012 řidičský průkaz zadržen.  Dalším řidičem, který se měl dopustit protiprávního jednání, byl 44 letý muž za volantem vozu HONDA, kterého policejní hlídka zastavila  15.1.2012 po 14 hodině ve Svojkovicích. Provedenou dechovou zkouškou, které se na místě podrobil, byla naměřena hodnota přesahující 0,1 promile alkoholu.  O dvě desetiny větší hodnota byla zjištěna tohoto dne  před 16 hodinou u řidiče vozu  značky PEUGEOT v obci Osek. Na displeji detekčního přístroje se objevila hodnota  přesahující 0,3 promile. Dalšího řidiče, který neměl tohoto dne respektovat ustanovení silničního zákona pak odhalili policisté  po 17 hodině v Mýtě. Tento muž usedl za volant vozu značky FORD a přitom měl být ovlivněn návykovou látkou.  Provedený test na drogy byl pozitivní na amfetaminové deriváty. Policejní šetření se bude týkat i řidiče vozu značky ŠKODA, který byl tohoto dne zastaven po 21 hodině v Mirošově. Dechovou zkouškou u něho bylo naměřeno 0,7 promile alkoholu. Popsané jednání řidičů je nyní předmětem dalšího šetření dopravních policistů, kteří jej po shromáždění všech rozhodných skutečností postoupí dle věcné příslušnosti k dalšímu vyřízení správnímu orgánu.
     Pod vlivem alkoholu mělo o víkendu dojít i k přestupkovému jednání na úseku přestupků proti občanskému soužití. Necelé čtyři hodiny po půlnoci dne 14.1.2012 bylo policistům oznámeno fyzické napadení v jednom z rokycanských barů v centru města. Poškozený, u kterého byly naměřeny skoro tři promile alkoholu, měl být fyzicky napaden 14 letým nezletilcem, který "nadýchal" více jak 1 promile. Další případ fyzického napadení byl řešen policejní hlídkou téhož dne o dvě hodiny později na rokycanském náměstí. Do potyčky se měli dostat dva muži ve věku 21 a 23 let. Mladší z dvojice měl na staršího zaútočit  pěstí  do obličejové části hlavy. Při šetření případu byla u obou dotyčných provedena dechová zkouška na zjištění přítomnosti alkoholu.  Detekčním přístrojem bylo u mladšího naměřeno přes jedno promile a u staršího  přes dvě promile alkoholu. K případu, který se odehrál v jedné z hrádeckých domácností, vyjížděli tamní policisté  14.1.2012  před 18 hodinou. Na místě bylo zjištěno, že 51letý  muž žijící v této domácnosti měl být fyzicky napaden ze strany 17letého mladíka, který je v příbuzenském vztahu se ženou, která se zde také nacházela. U všech přítomných odhalila dechová zkouška požití alkoholických nápojů, kdy naměřené hodnoty překročily  u útočníka jedno promile a u dalších dvou zmiňovaných osob hodnotu přes dvě promile. Ještě v noci tohoto dne pak byli policisté pomocí linky 158 přivoláni do Cheznovic. Zde se do ubytovny snažil  dostat 56letý muž, který již byl z objektu vystěhován. Svým jednáním  se přitom měl dopustit přestupku proti občanskému soužití, když se nevhodným způsobem domáhal vstupu. Poprvé vyjížděli policisté k objektu po 23 hodině. Muž od svého jednání upustil a z místa odešel. Po necelé hodině však byli policisté na místo přivoláni znovu. Opilý muž se sem vrátil a ve svém jednání  pokračoval. Putoval tak se třemi promile v těle do plzeňské protialkoholní a záchytné stanice. Zmiňované případy jsou nadále v šetření policistů pořádkové služby z obvodního oddělení Rokycany a Hrádek, kteří nyní shromažďují podklady důležité pro řádné objasnění všech rozhodných skutečností. Jednání, kdy aktérem byl nezletilý a mladistvý bude oznámeno i orgánu sociálně právní ochrany dětí.

nprap. Bc. Jana Tomková
16.1.2012

vytisknout  e-mailem