Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkendové události ze dne 9-11. října

"Staví si železnici", "Otočil ho strom", "Zřejmě bez řidičáku", "Klub mladých policistů"  

Staví si železnici
Zřejmě na stavbu soukromé železnice potřeboval neznámý pachatel čtyři kusy železničních kolejnic. Ty byly volně odloženy na železničním náspu u vlakové zastávky na Zlatohorsku. Patnácti metrové kusy kolejnic pachatel ukradl v době od 5. října do 9. října. Poškozená organizace předběžně vyčíslila škodu na 10.000,- Kč. Bezpečnost na trati naštěstí nebyla nijak ohrožena.

Otočil ho strom
K dopravní nehodě osobního vozidla Renault Laguna, došlo v neděli 11. října v deset hodin na výjezdu z obce Lipová-lázně do Jeseníku. 20letý řidič jedoucí do Jeseníku, se v levotočivé zatáčce vyhýbal protijedoucímu vozidlu. To se mělo částečně nacházet v protisměru. Tento manévr se mladíkovi stal osudným. Pravou stranou svého vozidla najel na nezpevněnou krajnici a dostal smyk. Následně narazil do stromu, kolem kterého se otočil. Ke střetu s protijedoucím vozidlem nedošlo a druhý řidič z místa nehody ujel. Osádka naštěstí neutrpěla žádné poranění. Předběžnou škodu na vozidle poškozený vyčíslil na 60.000,- Kč. 

    

 

 

 

 

 

 

Zřejmě bez řidičáku
Při běžné silniční kontrole byl 12. října kolem čtrnácté hodiny dopravní hlídkou zastaven 39letý řidič. Ten jel s vozidlem Škoda Felicie. Policisté při kontrole zjistili, že na vozidle jsou sjeté obě přední pneumatiky, přičemž nejnižší hodnota činila 0,74 milimetru oproti zákonem stanovených 1,6 milimetru. Co se týkalo dokladů, tak tady taky nebylo vše v pořádku.  Muž nepředložil řidičský průkaz s vysvětlením, že si jej zapomněl doma a že mu ho vydali ve Velké Británii. Provedenou lustrací policisté zjistili, že řidič není vlastníkem řidičského oprávnění. V případě, že u správní komise nedoloží skutečnost, že je držitelem řidičského průkazu vydaným v jiném státě, hrozí mu odnětí svobody až na jeden rok.

Klub mladých policistů
Středisko volného času DUHA v Jeseníku spolupracuje s Policií ČR Jeseník. Od měsíce října 2009 společně otevřeli volnočasový kroužek s názvem Klub mladých policistů. Cílem tohoto kroužku je dětem ve věku od 8 do 14 let hravou formou přiblížit práci policie, naučit je čestnosti, kázně a smyslem pro fayr play. Mladí policisté si mimo jiné vyzkouší zpracování malé dopravní nehody, ohledání místa činu se zajištěním stop, přijmutí oznámení od poškozeného občana a spoustu dalších policejních činností. Z původně plánovaných dvanácti dětí se pro větší zájem navýšily počty na šestnáct dětí. Tato skupina se schází pravidelně jednou týdně pod dohledem pracovnice SVČ DUHA a jedním policistou. Teď už jenom doufat, že nadšení dětí a elán, se kterým se do kroužku pustily, jim vydrží celý školní rok.         

 

por. Jiří Černěnko
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem