Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Víkendové zpravodajství

Uplynulý víkend s pardubickými policisty 

  

   Během uplynulého víkendu našim operačním důstojníkům telefonovalo na linku 158 celkem 200 občanů. Pouze 63 telefonátů bylo dále využitelných pro policejní práci. Na Pardubicku došlo k celkem 22 dopravním nehodám, při nichž tři osoby utpěly  lehké zranění a celkové škody dosáhly výše 1.260.000 korun. Kriminalisté začali prověřovat 27 podezření z trestných činů a dále jsme zadokumentovali okolo 60 přestupkových jednání.

   Během celého pátečního dne probíhal druhý den preventivního projektu „Jízda pro život“. Zde byla i naše kolegyně preventistka s dopravními policisty. Informace o akci naleznete v odkaze Aktuality.
 
   V pátek, ráno okolo páté hodiny, zazvonil na jednu paní v městské části Studánka devatenáctiletý mladík a oznámil jí, že byl napaden. Žádal, aby přivolala policii. Žena tak učinila, nicméně přivolaným policistům bylo na první pohled jasné, že muž je pěkně opilý. Provedli u něj tedy dechovou zkoušku, která ukázala přítomnost alkoholu v dechu ve výši 1,55 promile. Proto byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Poté si ho policisté vyzvedli a vyslechli. Mladík je nyní podezřelý z přestupku proti veřejnému pořádku.
 
   V pátek odpoledne jsme byli přivoláni ke zdymadlu na řece Labi, kde došlo k úniku  neznámé látky do vody. Mělo zde dojít i k úhynu ryb. Na místo vyjeli i hasiči a městská policie. Hasiči přemýšleli o tom, že asi budou muset položit nornou stěnu. Nicmémě při bližším ohledání místa bylo zjištěno, že došlo jen k malému znečištění vody a úhyn ryb je minimální. Během několika chvil se skvrna sama rozptýlila a k žádné vážnější ekologické havárii nedošlo.
 
   V pátek v podvečer nám telefonoval strojvedoucí vlaku Pendolino, který jel dále směr Praha - Holešovice, že má ve vlaku zadrženého černého pasažéra. Žádal policisty oddělení železniční policie o asistenci při jeho vyloučení z přepravy. Policisté si na vlak počkali na pardubickém hlavním nádraží, ale drzý černý pasažér strojvedoucímu utekl někam do  vlaku, kde se schoval. Policisté i přesto, že vlak prošli tam i zpět, drzouna nenašli. Poté vlakvedoucí rozhodl, že z důvodu nezvyšování dalšího zpoždění vlaku, vyrozumí o události policisty v Praze - Holešovicích.
 
   Zřejmě jako v akčním filmu si musel připadat muž, který nám v sobotu dopoledne telefonoval z Holic a oznamoval podezření z únosu. Uvedl, že dva muži vtáhli u restaurace Na Trandě do vínové dodávky jiného muže a někam ho odvezli. Operační důstojník poslal ihned na místo policisty a dle registrační značky, kterou mu sdělil oznamovatel, začal prověřovat, komu vozidlo patří. Únos ale nakonec únosem nebyl, neboť manžel majitelky vínového vozidla policistům sdělil, že vlastní ubytovnu, ze které mu údajný „unesený“ odešel bez zaplacení. Proto si pro něho přijel, odvezl ho zpět a žádal po něm zaplacení dlužné částky.
 
   Riskantní jízdu černého vozidla Nissan na linku 158 oznámil muž z Dašic. Vozidlo mělo jet po objížďce z Holic do Pardubic. I když policisté ihned vyjeli na uvedenou trasu, žádné vozidlo Nisssan černé barvy s konkrétně uvedenou registrační značkou nenašli.
 
   V sobotu, v osm hodin večer, museli policisté Obvodního oddělení Pardubice III. vykázat z bytu devětatřicetiletého muže, neboť pod vlivem alkoholu fyzicky napadal svou ženu a syna. I přesto, že mu bylo orientační dechovou zkouškou naměřeno 1,31 g/kg alkoholu v dechu, na protialkoholní záchytné stanici ho nepřijali. Byl proto umístěn do policejní cely. Druhý den si od kriminalistů vyslechl sdělení obvinění z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
   Radost ze svého patnáctiletého syna asi nemá rodina z Pardubicka. Ten totiž hodinu před sobotní půlnocí jel v Cholticích bez platného řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu na motocyklu Jawa Mustang a při odbočování vlevo se střetl s vozidlem Škoda Felicia. Při nehodě naštěstí nebyl zraněn nikdo jiný, než sám mladistvý. A ten ještě v důsledku toho, že neměl na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochranou přilbu. Podnapilý mladík ještě navíc uplatňoval jako příčinu dopravní nehody technickou závadu na řízení.
 
   O tom, že pod vlivem alkoholu neusedají za volant jen muži, nás přesvědčilo již několik případů. Další alkoholem posilněnou ženu řešili policisté o uplynulém víkendu. Pětatřicetiletá žena z Chrudimska se proháněla po pardubických ulicích s 1,95 g/kg alkoholu v dechu. Za dámu asi přestala být ve chvíli, kdy ji policisté umístili k vystřízlivění na protialkohlní záchytnou stanici. Ve zkráceném přípravném řízení jí poté bylo sděleno podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a samozřejmě jí byl odebrán řidičský průkaz.
 
   V neděli k ránu si na linku 158 postěžoval místní obyvatel, že v ulici Štrossova je neuvěřitelný hluk a nepořádek. Na místo vyjely dvě policejní hlídky, které uvedly, že v uvedené ulici se nachází asi 5 podniků, ve kterých může být okolo 300 lidí. Policisté všem provozovatelům heren, barů a diskoték domluvili a důrazně je požádali, aby hosté nevynášeli alkohol na ulici, ke jej konzumují a hlasitě u toho debatují.     

vytisknout  e-mailem