Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vítkov: průběžná informace

Severomoravští policisté i nadále prověřují úmyslé zapálení domu ve Vítkově. 

 
Severomoravští policisté pokračují ve vyšetřování případu úmyslného zapálení domu ve Vítkově na Opavsku, ke kterému došlo dne 18. dubna 2009 před půlnocí. Zasílám základní souhrn informací z probíhající vyšetřování.
 
Policisté služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje i nadále spolupracují s kolegy z Územního odboru Opava a vzhledem k náročnosti vyšetřování a charakteru případu také dalšími policisty, například z útvarů s celorepublikovou působností. Na objasnění případu pracuje v současné době „kmenově“ zhruba skupina 10 policistů. Ve chvíli, kdy je potřeba prověřit například nějakou skutečnost, informaci, je tento pracovní tým posílen o další policisty. Jejich počet se samozřejmě liší, odvíjí se od rozsahu prověřované informace.
 
Cos se týká motivů, stále platí, že kriminalisté již vyvrátili verzi sebepoškození a souvislost žhářského útoku s dopravní nehodou, která se stala koncem února letošního roku před domem poškozené rodiny. Ve hře jsou v této chvíli tudíž stále rasový motiv skutku, stejně jako finanční motiv. Nelze ani opomenout verzi, že by se mohlo jednat o náhodný kriminální delikt. V současné době nemají kriminalisté informace, které by jakoukoli verzi vyvrátily, nebo naopak potvrdily. Není možné tedy z pochopitelných důvodů označit jakoukoli verzi jako více či méně pravděpodobnou.
 
Kriminalisté neustále ověřují veškeré informace, vyhodnocují například také již provedené výsledky vyšetřování. Prověřovali mimo jiné i nahrávku, která byla zveřejněna v médiích. Jednalo se o záběry hořícího domu, které pořídil jistý muž. Kriminalisty na ni upozornil jeden z kolegů, který ji nalezl na internetu. Policisté museli zjistit, kdo nahrávku pořídil a zda by nemohla „obohatit“ o nové, třeba i důležité informace, spisový materiál týkající se případu. Nestalo se tak ani po ztotožnění autora a následné analýze nahrávky. Ta zachycovala ve zkratce řečeno již jen samotný požár domu, tedy následek, a zasahující hasiče.
 
V souvislosti s vyšetřováním případu mohli občané jakékoli informace volat na tísňovou linku 158 nebo kontaktovat policisty na jednotlivých obvodních odděleních. Kriminalisté shromáždili téměř 50 poznatků, dalších zhruba dvacet osob telefonovalo na linku 974 721 323. Každá informace byla prověřena. Stále platí, že se však jednalo o velmi obecné informace.
V této chvíli jsou již aktivní ohlasy ze strany veřejnosti v podstatě na bodě nule. Lidé přestali kriminalisty kontaktovat počátkem června, kdy byla přijata poslední obecná reakce. Do současné doby nikdo neuvedl relevantní informaci, která by vedla k dopadení a usvědčení pachatele skutku. Nikdo ani nepodmiňoval sdělení informací slíbením odměny (jednalo se odměnu, kterou vypsalo vedení jedné z televizí).
 
Policisté však ani v této době nezahálí. Počet kontaktovaných osob se rozrůstá, v současnosti se jedná o více než 600 osob, které měly, nebo by mohly mít informace týkající se případu. Jak bylo v dřívější souhrnné zprávě uvedeno, pod pojmem „kontaktovali“ si lze zjednodušeně popsáno představit postup zjištění identity osoby a určení místa jejího současného pobytu - ne všechny osoby totiž bydlí na uvedených, oficiálních adresách, mají stálé zaměstnání a podobně. Kriminalisty tak stálo a stojí nemálo času a úsilí dopátrat se konkrétních osob a navázat s nimi kontakt.
 
           

                                                                                                    por. Mgr. Soňa Štětínská

vytisknout  e-mailem