Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vítkov: souhrnné informace

Policisté již kontaktovali přes 500 osob. Verze sebepoškození vyvrácena. Kriminalisty oslovil i senzibil. 

Severomoravští policisté i nadále pracují na objasnění případu úmyslného zapálení domu ve Vítkově na Opavsku, ke kterému došlo dne 18. dubna 2009 před půlnocí. Zde je souhrn dležitých informací k případu, včetně základních dat vyplývajících z probíhajícího vyšetřování.
 
Vzhledem k závažnosti případu si věc již na počátku převzali policisté služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. V úzké spolupráci s kolegy z Územního odboru Opava a dalšími policisty (například s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu) mají i v současné době jediný cíl: objasnit případ, tedy dopadnou pachatele tohoto jistě zavrženíhodného skutku.
 
V samotném počátku vyšetřování byl vyčleněn maximální počet kriminalistů a dalších osob. Ve dne v noci byly na nohou současně i desítky lidí. V podstatě se dá konstatovat, že kriminalisté mají za sebou největší objem práce, který vyvstal právě na počátku vyšetřování. Již o zmíněném dubnovém víkendu se totiž rozjela mašinérie zjišťování, prověřování a vyvracení informací, včetně vyhodnocování stop zajištěných na místě činu.  
Na základě chemické analýzy, kterou provedli specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, bylo potvrzeno, že pachatel (nebo pachatelé) vhodili do domu zápalné lahve, ve kterých byl běžně dostupný automobilový benzin.
 
Policisté kontaktovali přes 500 osob, verze sebepoškození vyvrácena
Opravdu mimořádně náročnou práci policistů je možné doložit následujícími fakty. Policisté kontaktovali do současné doby přes 500 osob, které měly, nebo by mohly mít informace týkající se případu. Pod pojmem „kontaktovali“ si lze zjednodušeně popsáno představit postup zjištění identity osoby a určení místa jejího současného pobytu - ne všechny osoby totiž bydlí na uvedených, oficiálních adresách, mají stálé zaměstnání a podobně. Kriminalisty tak stálo nemálo času a úsilí dopátrat se konkrétních osob a navázat s nimi kontakt. Policisté se nakonec rozjeli v podstatě do celé republiky. Mluvili s osobami, které byly v minulosti v kontaktu se členy poškozené rodiny, ať již z hlediska pracovního, osobního, nebo jiného. Hovořili – samozřejmě kromě známých a příbuzných - například s řidiči autobusů projíždějících Vítkovem, zdravotníky…
Získávání informací od těchto osob bylo důležité také z hlediska prověření motivu, který vedl pachatele ke žhářskému útoku. Kriminalisté však do současné doby nedisponují informacemi, které by jakoukoli verzi jednoznačně vyvrátily, nebo naopak potvrdily. Takže ve hře je stále rasový motiv skutku, stejně jako osobní i finanční motiv. Na dotazy, které směřovaly k možnosti sebepoškození – tedy že dům zapálili jeho obyvatelé – je možné říci, že na základě ohledání místa činu, včetně zajištěných stop, kriminalisté tuto verzi vyvrátili.
Policisté prověřovali také například možnou souvislost s dopravní nehodou, která se stala koncem února letošního roku přímo před domem poškozené rodiny ve Vítkově. Podle dostupných informací tehdy vstoupil znenadání do cesty chodec. Řidič projíždějícího vozidla již nestačil na krátkou vzdálenost zabrzdit a došlo ke střetu. Řidič poskytl muži první pomoc a přivolal rychlou záchrannou službu. Chodec však zemřel. Kriminalisté na základě zjištěných informací mohli závěrem jen konstatovat, že není v této chvíli žádná souvislost mezi žhářským útokem a popsanou nehodou – účastníci nehody neměli důvod se jakkoli rodině za cokoli mstít, jak by se mohlo předpokládat.
 
Poděkování občanům za informace
Kriminalisty oslovil i senzibil
Policisté oslovili v souvislosti s vyšetřováním také veřejnost se žádostí o poskytnutí jakýchkoli informací k případu. Je potřeba poděkovat sdělovacím prostředkům za zveřejnění výzvy a občanům za poskytnuté informace. Ke kriminalistům „zamířilo“ do současné doby téměř 40 poznatků, které občané volali zejména na linku 158, nebo sdělili policistům na obvodních odděleních. Zhruba desítka lidí využila také možnost zavolat přímo kriminalistům na telefonní číslo 974 721 323. Žádná z informací nezůstala ležet ladem, policisté všechny řádně prověřili. Jak kriminalisté potvrdili, některé poznatky od občanů byly velmi obecné. Pár bylo konkrétních, nicméně ani jejich prověření nevedlo k ustanovení pachatele.
Co se týká odměny ve výši 100 000 korun, kterou vypsalo vedení jedné z televizí, dosud nikdo neuvedl relevantní informaci, která by vedla k dopadení a usvědčení pachatele skutku. Nikdo z volajících ani nepodmiňoval sdělení informací slíbením odměny.
Kriminalisté – i díky svědectví občanů – vypátrali tmavé vozidlo, které mělo v době zahoření domu projíždět kolem. Ustanovili také osádku vozidla. Detailním prověřením však nebyla souvislost se skutkem prokázána.
Policisty kontaktovat také například jistý senzibil. Uvedl údaje k „nějakým“ osobám ze severní Moravy, konkrétně Bruntálska, které měly žhářský útok spáchat. Poskytnuté informace však byly tak obecné, že i při sebelepší snaze a i přes maximální úsilí se kriminalistům nepodařilo získat alespoň nějaké konkrétní informace a osoby tak ustanovit.
Intenzita sdělovaných poznatků ze strany občanů směrem k policistům samozřejmě klesá. Nicméně kriminalisté stále přijímají další informace a prověřují veškeré souvislosti.
Kriminalisté v rámci vyšetřování samozřejmě prověřili také možné spojitosti s obdobnými předchozími případy, které by mohly se současným skutkem souviset. Dosud však nemají potvrzeny žádné informace, které by souvislost jednoznačně potvrdily.
 
            V této chvíli pracuje na objasnění případu zhruba desítka kriminalistů. V návaznosti na prověřování dalších informací však tito samozřejmě potřebují a žádají o součinnost další policisty. V jedné chvíli tak mohou nějakou informaci ověřovat i dvě, tři desítky policistů.
           
 
 
 
                                                                                  por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 

vytisknout  e-mailem