Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vítkov: vyšetřování pokračuje

Prověřování získaných, ale i cíleně vyhledaných informací, je časově náročná záležitost.  

Tým kriminalistů a dalších policistů z Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje a Územního odboru Opava na případu i nadále intenzivně pracuje.
 
 
Stále platí výzva svědkům, přímý telefon 974 721 323 (včetně záznamníku)
 
V souvislosti s případem se policisté obrátili na veřejnost se žádostí o pomoc při jeho objasnění. Policisté získali již na počátku vyšetřování informaci, že v době zahoření domu projíždělo kolem vozidlo tmavé barvy. Jelo směrem na Vítkov – Podhradí (z kopce do údolí). Jeho osádku tvořilo několik osob. Nyní je možné potvrdit, že kriminalisté v současné době prověřují několik typů vozidel. Prozatím – s ohledem na taktiku vyšetřování - bez bližší konkretizace.
 
Kriminalisty samozřejmě stále zajímají zejména informace, které se týkají pohybu jakékoli cizí osoby, popřípadě osob, poblíž místa činu nebo jeho okolí. Platí i to, že nadále žádáme občany, kteří by mohli k vozidlu tmavé barvy a jeho osádce jakékoli informace, aby volali policistům služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, telefon 974 721 323 (včetně záznamníku), nebo na bezplatnou linku 158. Informace přijmou také policisté na kterémkoli obvodním oddělení. Za pomoc a svědectví děkujeme.
 
Jen pro doplnění, od zveřejnění uvedeného telefonního čísla do současné doby na něj volalo několik osob. Kriminalisté samozřejmě děkují. Každou informaci řádně prověří.
 
Policisté i nadále prověřují získané informace
 
Co se týká prověřování získaných, ale i cíleně vyhledaných informací, je potřeba zdůraznit, že jde o časově náročnou záležitost. Může se někdy jednat o hodiny, které kriminalisté nad vyhodnocením informace stráví, ve většině případů je však nutné počítač i s několika dny. Policisté musí každou novinku opravdu precizně prověřit.
 
Další informace
Expertiza, vyšetřovací verze …
 
Specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje stále provádějí chemickou expertizu. Její výsledky nejsou prozatím známy. Předpokládáme však, že z taktického hlediska nebude možné zveřejnit mnoho konkrétních informací, které ze zkoumání vyplynou.
V souvislosti s expertizním zkoumáním je potřeba zdůraznit, že policisté musí řádně vyhodnotit všechny stopy z místa činu. Policisté pracují v několika vědních oborech (bez bližší konkretizace) a musí dodržet stanovené technologické postupy. Potřebují tedy určitý časový prostor, přiměřený právě náročnosti konkrétního zkoumání.
 
Pro doplnění, policisté dosud oficiálně neobdrželi zprávu od vyšetřovatele hasičů. Nicméně samozřejmě i policie může potvrdit, že požár byl založen úmyslně. Stále však platí, že nalezené části mohly pocházet z více nezjištěných předmětů hozených směrem na dům, ve kterých mohla být nějaká látka, která vedla k jeho zapálení.
 
Z hlediska motivu je potřeba zopakovat, že policisté stále vyhodnocují veškeré zjištěné informace. V této chvíli by bylo velmi předčasné přiklánět se k jakékoli vyšetřovací verzi – kriminalisté nedisponují žádnou informací, která by jakoukoli verzi v této chvíli jednoznačně vyvrátila, nebo naopak potvrdila. Takže ve hře je stále rasový motiv skutku, stejně jako osobní i finanční motiv.
 
 
                                           por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 

vytisknout  e-mailem