Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vítkov: vyšetřování případu pokračuje

Kriminalisté si vyžádali chemickou expertizu. Vyhodnocují zajištěné stopy a získané informace.  

 
Policisté Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje ve spolupráci s kolegy z Územního odboru Opava pokračují ve vyšetřování případu – zahoření domu ve Vítkově na Opavsku. V současné době je možné veřejnosti sdělit následující informace:
 
Tým kriminalistů a dalších policistů na případu i nadále intenzivně pracuje. Policisté pracují mimo jiné s informacemi, které jim poskytlo v rámci svědectví množství osob. Do této chvíle tak vyslechli několik desítek lidí, zejména z blízkého okolí. Kriminalisté nyní vyhodnocují získané informace. Jednou z nich je i ta, že v době zahoření domu projíždí kolem neznámé vozidlo tmavé barvy. Žádost o pomoc občanů při pátrání po tomto vozidle je uvedena níže.
Policisté dosud nehovořili s dvojicí zraněných osob. Muž a žena jsou stále hospitalizovaní v nemocnici.
 
Co se týká expertiz, kriminalisté budou požadovat od kolegů z odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje chemickou expertizu.
Policisté od včerejšího dne pracují také se zajištěnými stopami z místa činu. V této chvíli je tak možné doplnit, že nalezené části mohly pocházet z více nezjištěných předmětů, ve kterých mohla být nějaká hořlavá látka, která mohla dům zapálit. Konkrétní, přesný počet předmětů vhozených směrem na dům však nelze v této chvíli sdělit – je potřeba vyhodnotit veškeré zajištěné stopy.
 
Z hlediska motivu je potřeba zopakovat, že policisté vyhodnocují veškeré zjištěné informace. V této chvíli by bylo velmi předčasné přiklánět se k jakékoli vyšetřovací verzi. Každopádně kriminalisté prověřují několik verzí – od osobního přes finanční motiv, nemůžeme samozřejmě ani vyvrátit verzi o rasově motivovaném skutku.
 
Právní kvalifikace skutku: v této chvíli obecné ohrožení (§ 179 odst. 1 trestního zákona). Pokud dojde ke změně, budu informovat. 
 
Výzva
 
V souvislosti s případem se policisté opětovně obrací na veřejnost se žádostí o pomoc při jeho objasnění. Kriminalisté by uvítali zejména informace, které se týkají pohybu jakékoli cizí osoby, popřípadě osob, poblíž místa činu nebo jeho okolí. Policisté získali informace, že v době zahoření domu projíždělo kolem vozidlo tmavé barvy. Jelo směrem do Vítkova - Podhradí. Žádáme tímto občany, kteří by mohli k vozidlu a jeho osádce jakékoli informace, aby volali na bezplatnou linku 158.
 
Kriminalisté uvítají i nadále jakékoli další informace, které by se případu mohly týkat. Občané je mohou volat na bezplatnou policejní linku 158 nebo sdělit na nejbližší policejní služebně. Za pomoc a svědectví děkujeme.
 
                                                     por. Mgr. Soňa Štětínská
.......................................    původní zpráva z 19. 4. 2009  -----------------------------------------------------------------
Policisté pokračují ve vyšetřování případu z Vítkova (15.30 hodin)
 
 
K prvotním informacím, které jsem zaslala dopoledne (viz níže), je možné v této chvíli sdělit následující:
 
Severomoravští kriminalisté i nadále intenzivně pracují na případu zahoření domu ve Vítkově na Opavsku. Policisté ve spolupráci s hasiči prohledali místo činu, tedy dům, ve kterém hořelo. Můžeme v této chvíli potvrdit, že nalezli části dosud přesně nezjištěného předmětu, ve kterém mohla být nějaká hořlavá látka a která mohla dům zapálit. Jen pro doplnění, na místě byl také služební pes – speciálně vycvičený na vyhledávání akcelerantů.
 
Veškeré zajištěné předměty a další stopy si převzali specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz. Policisté, kteří vedou vyšetřování, budou mimo jiné čekat na výsledky provedených expertiz. V současné době vyhodnocují veškeré zjištěné informace a další okolnosti, které mohou s případem souviset.
 
Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů obecného ohrožení a ublížení na zdraví. Právní kvalifikace se samozřejmě může na základě případných dalších informací změnit.
 
Pro doplnění, v domě bydlelo zhruba osm osob. Všechny se měly – podle dostupných informací – v době zahoření v domu nacházet.
 
Co se týká motivu, je potřeba zopakovat, že policisté vyhodnocují veškeré zjištěné informace. V této chvíli by bylo velmi předčasné přiklánět se k jakékoli vyšetřovací verzi. To znamená, že policisté nemohou potvrdit, ale ani vyvrátit, verzi o rasově motivovaném skutku.
 
Výzva
 
V souvislosti s případem se policisté obrací na veřejnost se žádostí o pomoc při jeho objasnění. Kriminalisté by uvítali zejména informace, které se týkají pohybu jakékoli cizí osoby, popřípadě osob, poblíž místa činu nebo jeho okolí. Je možné, že osoby přijely a odjely z místa vozidlem. Policisté uvítají jakékoli další informace, které by se případu mohly týkat. Občané je mohou volat na bezplatnou policejní linku 158 nebo sdělit na nejbližší policejní služebně. Za pomoc a svědectví děkujeme.
           
             
 
                       
                                                                                                       por. Mgr. Soňa Štětínská
 
-------------------------------------            původní informace   z 19. 4. 2009     --------------------------------------
 
Případ ve Vítkově - informace (11.30 hodin)
 
 
Včera, 18. 4. 2009, kolem 23.45 hodin došlo ve Vítkově na Opavsku z dosud přesně nezjištěných příčin k požáru domu. Tři lidé byli převezeni do nemocnice. Jednalo se o muže (1976) a ženu (1982) a jejich dvouleté dítě. To bylo konkrétně letecky transportováno do ostravské nemocnice. Její maminka je rovněž v ostravském nemocnici, otec byl ošetřen v opavském zdravotnickém zařízení.
 
Vzhledem k závažnosti případu byl na místo vyslán "krajský výjezd" (policisté Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje). Ti společně s kolegy z Územního odboru Opava na případu intenzivně pracují. Zjišťují veškeré okolnosti a vyhodnocují získané stopy a informace. Na místo byl vyslán i speciálně vycvičený pes s policejním psovodem a specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.
 
Podle dostupných zpráv není v této chvíli možné prohledat místo činu, a to vzhledem k promočení domu.
 
por. Mgr. Soňa Śtětínská
 
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem