Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vlna kyberpodvodů stále narůstá

KRAJ - Počet přijatých oznámení z virtuálního prostředí stále roste, nedejme jim šanci! 

Policisté prakticky denně evidují případy s podobnou legendou, při které hraje roli voják či lékař v nesnázích, osoba na druhé straně požadující přístup do bankovního účtu pod záminkou výhodné investice prostřednictvím využití vzdáleného přístupu a podobně.  Oslovený je tak pod tlakem vmanipulován do falešných investic nebo jakési pomoci v nesnázích.  Vynalézavost internetových podvodníků nezná meze.

Jedním z mnoha takových případů se zabývají policisté napříkladLeták nePINdej na Semilsku. Po odkliknutí reklamy na internetu a okamžité reakce podvodníků, byl muž postupně vmanipulován k několika platbám do  ,,výhodné a rychlé investice“.  Během jednoho měsíce přišel poškozený v přepočtu o půl milionu korun.

Další oznámení přijali policisté z Českolipska. Pod záštitou výhodné investice s fotografií prezidenta České republiky, muž sdělil své osobní údaje, nainstaloval si program se vzdáleným přístupem ANY DESK a jeho účet byl nakonec chudčí o 16 362 korun.

O značnou část peněz, přesněji o 2 675 101 korun, připravila muže podvodnice, která jej oslovila na seznamovací aplikaci. Postupným dopisováním a budováním ,,důvěry,, jej navedla k  vkladu do kryptoměn.  Místo seznámení ale muž nakonec přišel o své finance.

Poškození tímto podvodným jednáním přichází o značné částky a mnohdy i veškeré své úspory. To si zakusil v uplynulých dnech i mladý muž z Liberecka, kdy přišel ve 4 platbách o částku 457 965 korun.

Výjimkou nejsou ani rozesílané odkazy přes sociální sítě. Oslovení zde vyplní své osobní údaje, přihlašovací údaje k bankovní identitě, a pak překvapivě z jejich účtů finance zmizí.

Připomínáme základní rady, jak nenaletět:

  • Nikdy se nenechte od nikoho do ničeho tlačit a vše pečlivě promyslete.
  • Vždy se zamyslete nad tím, komu posíláte osobní údaje nebo zasíláte peníze.
  • Údajnou výhodnou investici si vždy raději ověřte i z jiných zdrojů.
  • Přijde-li vám odkaz s výzvou k platbě nebo k zaslání osobních údajů, obvykle se jedná o falešné stránky. Banka nepotřebuje znát váš pin!
  • Nikdy neumožnujte vzdálený přístup někomu, koho neznáte.
  • Buďte obezřetní. Jste si vždy jisti, že víte, s kým komunikujete?

Vyzkoušejte si www.kybertest.czZjistěte, kde máte mezery a buďte připraveni!

23.11.2023
por. Bc. Klára Jeníčková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem