Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do bytů

Zlodějům se dařilo  

 Za tento víkend přišlo vloupání do bytu nahlásit plzeňským policistům 6 občanů.
 První případ policisté zaznamenali ve středu města. Majitelka bytu ve Veleslavínově ulici v Plzni dorazila domů kolem třetí hodiny odpoledne a uviděla vyražené vstupní dveře. Ihned zavolala policisty a společně zjistili, že pachatel odcizil notebook a mobilní telefon. Vše bylo v hodnotě více než 4 tisíce korun. Policisté případ kvalifikovali jako trestné činy krádež a porušování domovní svobody.
 I policisté z obvodního oddělení Plzeň - Lochotín šetřili vloupání do bytu, tentokrát v Jesenické ulici.  Zloděj rozlomil zámek a poškodil dveře. Prohlédl si celý interiér a odnesl finanční hotovost a šperky za více než 43 tisíc korun. Strážci zákona kvalifikovali čin jako v prvním případě.
  Když se po několika dnech vrátil domů 37letý majitel bytu v Malické ulici, zjistil, že i jeho dveře jsou poškozené.  Lapka poškodil zárubně dveří a rozlomil závoru v zámku, ale dovnitř se nedostal. Poškozením způsobil škodu za více než 3 tisíce korun. Případ šetří policisté jako trestný čin krádež ve stadiu pokusu a porušování domovní svobody.
 Stejně tak kvalifikovali policisté případ v Lochotínské ulici. Zatím neznámý pachatel se snažil vypáčit dveře do bytu, to se mu ale nepovedlo a poničil pouze zámek za 3 tisíce korun.
 V neděli čtyři  hodiny po půlnoci dorazila  domů do Havlíčkovy ulice 49letá žena z Plzně. Ihned zjistila, že dveře, které byly pouze zavřené a neuzamčené, jsou otevřené. Oznámila to policistům ze středu města a do protokolu uvedla, že přišla o značkovou tašku s peněženkou, ve které byly doklady, peníze a platební karty. Jejímu manželovi zloděj odcizil také peněženku, stravenky a dva mobilní telefony. Celkem si tak lapka přišel na téměř 22 tisíc korun. Strážci zákona šetří případ jako trestné činy krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné držení platební karty.
 Na strážce zákona se v neděli obrátil i majitel bytu v Malické ulici v Plzni. Když se vrátil v neděli večer domů, zjistil, že má poškozený zámek. Zloděj, který zde zkoušel svoje štěstí ale neuspěl, protože nepřekonal závoru v zámku. Vlastník bytu vyčíslil poškození na dva tisíce korun. Případ šetří policisté jako trestný čin krádež ve stadiu pokusu a porušování domovní svobody.
 Policisté v současné době pátrají nejen po pachatelích, ale i po odcizených věcech.
 Na trhu existuje celá škála bezpečnostních pomůcek na zabezpečení bytů a domů. Pokud máte doma cennější předměty, není od věci se zamyslet nad inovací bezpečnostních prvků v domácnosti.  Někteří mají doma i věci, které sice nejsou vysoce finančně ohodnocené, ale jsou nějakým způsobem cenné pro jejich vlastníky. Samozřejmě není dobré podceňovat základní a velice jednoduché pravidlo a to při odchodu zamknout dveře a zavřít a zajistit okna.

nprap. Bc. Martina Hábrová

 

vytisknout  e-mailem