Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do bytů a rodinných domů

PLZEŇ - Preventivní rady, jak zabezpečit svůj domov během cest.  

    Letní prázdniny stejně jako letní měsíce jsou obdobím, kdy vyrážíme na cesty a opouštíme své domy a byty na delší dobu. Svá obydlí v této době mnoho lidí často zanechává bez dohledu a nedostatečně zabezpečená a to je výzva pro zloděje. Ze statistického hlediska vloupání do objektů jsou nejrizikovější právě období letních, zimních a jarních prázdnin.

     Abychom nedali zlodějům šanci, stačí učinit jednoduchá a v podstatě levná opatření. Prevence proti vloupání do bytu nebo domu začíná u řádně zamčených vstupních dveří a zajištěných oken. Vybrat si můžete základní  bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako např. elektronickou zabezpečovací signalizaci nebo různé nástrahové detektory.
 
     Snížit riziko vykradení bytu nebo rodinného domu ale můžete i bez jakýchkoli investic. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.
  • Své domovy si vždy řádně zajistěte. Vstupní branky na pozemek i vstupní dveře zamykejte také v případech, kdy jste doma.
  • O vašem odjezdu povězte jen vašim blízkým a lidem, ke kterým  máte důvěru. Informace o tom, že se chystáte na delší dobu pryč, nesdělujte na sociálních internetových sítích.
  • Před odjezdem požádejte důvěryhodnou osobu, aby na vaše obydlí dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že objekt stále někdo obývá, aby např. vybírala poštovní schránku, posekala zahradu, v zimě odklidila sníh před vchodem apod.
  • Nejen před déle trvajícím odjezdem z domu se vyplatí úklid na pozemku. Nenechávejte na zahradě volně ležet nářadí, sekačky a další věci, které by pachatele nejen mohli zlákat k vloupání, ale mohli mu v protiprávní činnosti i napomoci.
  • Velkou pozornost věnujte i tomu, co o sobě sdělujete na sociálních sítích. Je třeba si uvědomit, že pachatelé mohou velmi šikovně, aniž byste si to uvědomili, využít informací o Vašem odjezdu na dovolenou či víkend mimo domov. Rovněž z fotografií lze mnohé vyčíst. Pachatelé si tak mohou vytipovat Vaše domovy jako vhodné místo ke spáchání majetkové trestné činnosti, neboť z fotografií, které tam vkládáte, mohou vědět, jakou elektronikou, technikou či uměleckými díly máte byt či dům vybaven.
 
      Při podezření, že došlo k vloupání:
  • nevstupujte do objektu, pachatel může být uvnitř
  • neuklízejte po zlodějích, zničíte stopy po pachatelích
  • případ neprodleně oznamte na tísňovou linku 158. 
 
por. Ing. Hana Štefflová
30. června 2016
 

vytisknout  e-mailem