Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do chaty

PELHŘIMOVSKO: Odcizil elektrocentrálu i vysavač.  

Koberovice - Neznámý pachatel se vloupal v blíže nezjištěné době do rekreační chaty v Koberovicích. Na majitele, který se ve čtvrtek přijel podívat na chatu, čekalo překvapení v podobě vloupání do chaty a odcizení různé techniky.
Po vniknutí na oplocený pozemek objektu chaty pachatel vnikl do dvou kůlen, kde odcizil motorovou sekačku a horské jízdní kolo. U chaty rozbil okno a z vnitřních prostor odcizil motorovou pilu, sekyru zn. Fiskars, krovinořez, vařič s PB láhví, rezervní PB láhev o objemu 5 litrů, rádio, vysavač a elektrocentrálu. Odcizením věcí a poškozením zařízení vznikla majiteli škoda ve výši nejméně padesát tisíc korun.
      
        Od počátku roku policisté zaevidovali již deset případů vloupání do rekreačních objektů. Většina případů byla nahlášena v lednu. Policistům případy vloupání do chat nahlásili majitelé, kteří přijedou rekreační objekt v průběhu zimy zkontrolovat. Pachatel v chatě buď v průběhu zimy přespával a živil se potravinami, které zde nalezl, nebo z chaty odcizil cennější věci, které pak prodá pod cenu. V letošním roce se jednalo o odcizení různých pracovních nástrojů, jako jsou motorové pily, brusky, palice, ale i odcizení palivového dřeva, uhlí, alkoholických nápojů nebo dalekohledu a notebooku. Škoda na poškození a odcizení věcí se u letošních nahlášených případů pohybuje ve výši 200.000 korun.
   
       Policisté provádí i preventivní akce, které spočívají v kontrolách rekreačních oblastí. Při obchůzkách kontrolují chaty, zda nebyl objekt narušen pachatelem. Na rekreačních objektech zanechávají kontrolní lístky, kde je mimo jiné uvedeno i desatero doporučení majitelům rekreačních objektů.
    V loňském roce se policistům podařila 33 procentní objasněnost z celkového počtu 60 nahlášených případů vloupání do rekreačních objektů.
 Chaty Pelhřimov 2010 003.jpgChaty Pelhřimov 2010 004.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

por. Bc. Hana Kotková, tiskpe@mvcr.cz
14. února 2011

vytisknout  e-mailem