Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vloupání do koláren, kočárkáren a sklepů pokračuje

RAKOVNICKO – Pomozte nám pachatele vypátrat. 

Policisté z Obvodního oddělení Rakovník prošetřují za poslední týden několik případů vloupání do koláren, kočárkáren a sklepních kójí. Nyní jsou nahlášena další.

Dosud neznámý pachatel mířil do několika rakovnických ulic, a to ulice Pod nemocnicí, Dukelských hrdinů, V Lukách, Čs. Legií a Malcova.

Je však možné, že se vloupal i do dalších bytových domů a doposud to jejich obyvatelé nemuseli zjistit. Proto všechny žádáme, abyste zkontrolovali vaše společné prostory a sklepy, zda se do nich někdo nevloupal a neodcizil z těchto prostorů vaše věci.

Poslední vloupání do společných prostor bytových domů a do sklepních kójí nám bylo nahlášeno 17. a 19. března 2018. V prvním případě zatím nezjištěný pachatel vnikl bez poškození do domu v ulici Čs. Legií, kde bez užití násilí vnikl do společných prostor ke sklepním kójím a nezjištěným způsobem překonal visací zámky, které odcizil a z několika kójí odcizil pánské horské kolo, kárku na nákup, prací prášky a bourací kladivo. Svým jednáním neznámý pachatel způsobil obyvatelům domu celkovou škodu 20.000,- Kč. Ve druhém případě došlo k vloupání do bytového domu v ulici Malcova, kde dosud nezjištěný pachatel vnikl do prostor kolárny, ze které odcizil dámské horské kolo. Tohoto kola se ujal tak, že nezjištěným předmětem přestřihl lankový zámek, kterým bylo výše uvedené kolo připoutané k druhému jízdnímu kolu. Dále se neznámý pachatel přemístil ke sklepním kójím, kde zavítal do jedné z nich a odcizil odtud čtyři láhve alkoholu. Zde byla škoda na poškození a odcizení vyčíslena na 12 tisíc korun.

Skutek je šetřen jako přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže a pachateli hrozí trest odnětí svobody na dva roky.

Aby se podařilo pachatele vypátrat a následně zadržet, přivítali by policisté jakékoliv informace od svědků, kteří spatřili v okolí výše uvedených nemovitostí v inkriminovanou dobu podezřelé osoby. Všechny důležité poznatky mohou občané sdělit osobně na Obvodní oddělení policie Rakovník, nebo mohou kontaktovat vyšetřovatele případu na telefonním čísle 974 880 700. Samozřejmě je možné využít i bezplatnou linku 158 nebo nás můžete kontaktovat prostřednictvím webu či Facebooku Bezpečného Rakovnicka.

Děkujeme za spolupráci.

Rady, jak předejít krádežím ze společných prostor domu:
•    Sklepní kóje, suterénní prostory i balkony mějte řádně zabezpečeny vhodnými dveřmi (nejlépe plné, venkovní, z pevných materiálů) s pevnými zabezpečovacími klikami a kvalitními bezpečnostními zamykacími systémy.
•    Přístupovou cestu k těmto prostorám vždy zamykejte.
•    V místnosti, která slouží jako úschovna kol, zabudujte stojan, nebo jiný systém zajištění, ke kterému se budou kola a další vybavení napevno připevňovat.
•    Máte-li ve skladovacích prostorech okna, je třeba je opatřit mechanickými zábranami, jako jsou mříže, nebo uzamykatelné okenice.
•    Domluvte se se všemi obyvateli domu na řádném uzamykání všech vstupních dveří do domu a nevpouštějte do objektu cizí osoby.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
21. března 2018

vytisknout  e-mailem