Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vloupání do obydlí během prázdnin

PŘÍBRAMSKO - Evropský den proti vloupání připadá na 19. června. 

V loňském roce jsme na Příbramsku evidovali 438 případů vloupání. Nejčastěji se zloději dostávali do ostatních objektů, jako jsou garáže, sklepy a hospodářská stavení, také ale bylo překvapeno po příjezdu domů 29 majitelů domů a 18 osob žijících v bytě. Určitě nikdo nechceme takové „překvapení“ po návratu domů, obzvlášť z dovolené, zažít. Je to určitý vpád do soukromí, pocit bezpečí je v podstatě to základní, co k životu potřebujeme.

Letní měsíce jsou z hlediska vloupání do domů a bytů nejrizikovějším obdobím roku, protože svá obydlí na určitou dobu opouštíme. Každý však může bezpečnost svého bydliště ovlivnit tím, že bude dodržovat základní organizační opatření. Minimální obranou proti nenechavcům je řádné uzavření a uzamčení vstupních dveří i oken. Toto pravidlo platí, i když opouštíte domácnost jen na krátkou dobu. Pootevřená okna v pozici tzv. ventilačky a různé prosklené plochy jsou pro zloděje ideální vstupní cestou, kterou snadno překonávají.

Mechanické zábranné prostředky (mříže, okenice, bezpečnostní zámky, zodolněné dveře atd.) jsou základem každého zabezpečení objektu. Dokáží pachatele zdržet, případně odradit od nekalého úmyslu. Navíc je třeba chránit i přilehlé objekty, např. garáže, kůlny. Policie se však bohužel setkává také s případy, že majitelé venkovských stavení si své stodoly neuzamykají, přitom mají uvnitř různou zahradní techniku, nářadí, jízdní kola, tyto věci nechávají i volně ležet na zahradě. Přístupný žebřík dokonce může zloději umožnit snazší vstup do obydlí.

V mobilní aplikaci „Zabezpečte se“ jsou informace a návody na zabezpečení majetku. Důležité je kromě zodpovědnosti k vlastnímu majetku i větší všímavost vůči okolí, případný pohyb podezřelých osob a vozidel je třeba nahlásit na bezplatnou linku 158.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
19. červen 2024

vytisknout  e-mailem