Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vloupání do prodejny objasněno

TEPLICE - Zloději z Bíliny dopadeni; Dealer skončil ve vazbě a další zprávy. 

Vloupání do prodejny objasněno
     Zloděje, kteří se v polovině března vloupali do prodejny s cyklistickými potřebami v Bílině, se podařilo dopadnout policistům z obvodního oddělení. Dva podezřelí muži ve věku 24 a 20 let po překonání skleněné výplně vstupních dveří vnikli do obchodu, ze kterého odcizili horské jízdní kolo v hodnotě 13 tisíc korun. Oběma bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dvě léta. Starší zloděj ale může strávit za mřížemi o rok více, v posledních třech letech totiž byl za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen, na což zákoník „pamatuje“ o rok zvýšenou trestní sazbou.
 
Dealer skončil ve vazbě
     Další dealer, který na Teplicku distribuoval drogy, skončil ve vazební věznici. Devatenáctiletý mladík minimálně od března loňského roku do současné doby prodával různým osobám marihuanu. Za gram drogy si účtoval 200 korun, digitální váhy, kterými „dávky“ odměřoval a zbytky sušeného rostlinného materiálu našli kriminalisté i v jeho vozidle. Za spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí obviněnému trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.
 
Za úmyslně založený oheň hrozí vězení
      Policisté musí kromě závažnější trestné činnosti prošetřovat i množství případů, které jsou kvalifikovány jako přestupky. Mezi ně patří například i požáry suché trávy nebo popelnic. Policisté v teplickém okrese zaevidovali jen od začátku letošního roku 53 případů požárů travního porostu a 28 požárů kontejnerů. Takové jednání, kterým je způsoben požár, je přestupkem proti zákonu o požární ochraně, a to i v případě, že se jedná o nedbalost. Pokud je zjištěna totožnost osoby, která požár způsobila, může jí být uložena pokuta až 25 tisíc korun.    
     Někdy ovšem nemusí pachateli hrozit jen pokuta, ale i vězení. Ilustračním může být případ, který nyní vyšetřují policisté z obvodního oddělení v Trnovanech. V neděli po poledni přijali oznámení o požáru čtyř plastových nádob na komunální odpad. Během hodiny zajistili 16letého mladíka, který kontejnery úmyslně zapálil. Přestože zatím je skutek evidován jako přestupek, škoda může být podle zástupce poškozené firmy vyčíslena i na 12 tisíc korun. A to by mohlo pro mladistvého, který se k úmyslnému založení ohně doznal, znamenat i vězení. Pokud totiž škoda přesáhne pětitisícovou hranici, jednalo by se o podezření ze spáchání provinění poškození cizí věci, za které trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na jeden rok. Přestože podezřelému s ohledem na věk hrozí pouze poloviční trestní sazba, do budoucna si snad „hrátky“ se zapalovačem rozmyslí.
 
Zloděj prošel stěnou
     Poněkud netradiční způsob vloupání si zvolil dosud neznámý pachatel, který vnikl do rekreační chaty u Žalan. Okna i dveře budovy nechal zloděj bez povšimnutí, namísto toho vytrhal dřevěné obložení ze stěny chaty a vzniklým otvorem vnikl dovnitř. Poškozením chatky tak způsobil větší škodu než odcizením nádobí, alkoholu a několika kousků oblečení. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. V případě dopadení hrozí pachateli maximálně dvouleté vězení.
 
A zase ten alkohol
     Další řidič, který boural pod vlivem alkoholu, přišel o řidičský průkaz a navíc bude čelit i trestnímu stíhání. Ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je podezřelý 20letý mladík, který o víkendu havaroval ve Mstišově. V levotočivé zatáčce vyjel mimo vozovku, kde narazil do drátěného plotu. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 2,41 g/kg alkoholu v dechu. Kromě zákazu řízení mu teď hrozí i vězení, ve kterém by mohl strávit až tři roky.
 
 
Teplice, 2. 4. 2012, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem