Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do rekreačních chat

HRADIŠTĚ – Zloděj vnikl do dvou objektů. Ukradl vzduchovku, motorovou pilu a repliky zbraní. Škoda byla vyčíslena na 17 300 korun. 

     Dne 5. února 2019 přijali policisté Obvodního oddělení Kdyně oznámení, na jehož základě byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody a krádež. Dosud neznámý pachatel v blíže nezjištěné době během uplynulého týdne v obci Hradiště rozbil okno rekreačního objektu a vnikl dovnitř. Zde ukradl vzduchovku značky Slavia, motorovou pilu a prošívanou deku. Poté vnikl do další chaty, odkud ukradl repliku zbraně Winchester, repliku zbraně Colt Dragoun, Colt Peacemaker a Colt Navy. Poškozeným majitelům vznikla škoda ve výši 17 300 korun. Policisté provedli ohledání místa činu a šetření v okolí. Na pomoc jim byl i policejní psovod se služebním psem Yorkem. Po pachateli policisté pátrají, hrozí mu až dva roky odnětí svobody.
     Abychom nedali zlodějům šanci, stačí učinit jednoduchá a v podstatě levná opatření. Prevence proti vloupání do bytu nebo domu či chalupy začíná u řádně zamčených vstupních dveří a zajištěných oken. Vybrat si můžete základní  bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako např. elektronickou zabezpečovací signalizaci nebo různé nástrahové detektory.
     Majetková trestná činnost představuje každoročně v policejních statistikách nejčastěji zastoupený druh trestné činnosti, přičemž pachatelé tohoto protiprávního jednání využívají neustále nových forem při vloupání do objektů. Pro to, aby veřejnost získala ucelený přehled o možnostech zabezpečení svého domu, bytu, rekreační chaty či jiného objektu byla vyvinuta mobilní aplikace „Zabezpečte se“, kterou si mohou lidé bezplatně stáhnout na Google Play nebo v App Store. Mobilní aplikace „Zabezpečte se“ je hlavním nástrojem preventivního projektu „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům.“. Jedná se o projekt Policejního prezidia České republiky, který byl finančně podpořen  Ministerstvem vnitra České republiky, které je i jeho partnerem. Dalšími spolupracujícími subjekty jsou Pražské arcibiskupství, Českomoravská myslivecká jednota, Cech mechanických a zámkových systémů a vzdělávací zařízení Policie České republiky Pardubice. 

por. Mgr. Dagmar Brožová
6. února 2019

vytisknout  e-mailem