Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do rodinného domu

Stačila mu pouhá půl hodinka 

Neznámý pachatel se dne 3.8.2009 během půl hodinky odpoledne vloupal do rodinného domu v Aši. Ze skříně v pokoji pachatel odcizil finanční hotovost ve výši 800,- Euro. Policie na místě zajistila stopy, ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a trestného činu porušování domovní svobody. Po pachateli nyní pátrají a v případě jeho dopadení a prokázání viny mu hrozí až dva roky za mřížemi.

BEZPEČNÝ DŮM
Bezpečný dům je možno docílit jedině tam, kde občané (majitelé, nájemníci) věnují dostatečnou pozornost otázkám bezpečnosti a zabezpečení a mají mezi sebou dobré vztahy (sounáležitost, zdravá všímavost, nezištnost atd.).
V prvé řadě se musí dodržovat dohodnutá organizační opatření: Dům se musí celodenně zamykat. Tím se oddělí příležitostné pachatele. Klíče od domu musí mít pouze omezený okruh lidí (nájemníci, apod.) Za vpuštění cizí osoby do domu musí odpovídat dospělá osoba. V konfliktních situacích je třeba neprodleně informovat policii. Míru bezpečnosti v domě ovlivňuje i dodržování pořádku (prázdné chodby, čistota) a dostatečné a fungující osvětlení společných prostor (chodby, sklepy) i osvětlení venkovní.
Několik účinných rad, jak si nejlépe ochránit svůj majetek: Okna jsou z hlediska pachatele snadno překonatelným místem v objektu. Nejde jen o okna v obytných místnostech, ale i sklepní a garážová okénka, balkónová okna a dveře, větrací otvory, případně i prosklená křídla vstupních dveří. Při ochraně okenních prostorů je nutno věnovat pozornost zejména těmto komponentům: a to rámu, sklu, závěsům, okenním překladům a parapetům, okenním křídlům, uzávěrům a kování, okenicím, mřížím, roletám i luxferovým výplním. K zamezení rozbití okenního skla je možné instalovat bezpečnostní fólie, vrstvené nebo polykarbonátové sklo. Doplňkem je instalace mříží nebo rolet. Další osvědčená ochrana proti otevření uzávěrů je instalace uzamykatelných uzávěrů a klik. Zodolnění okna nebo balkónových dveří je možné pomocí doplňkového zámku. Proti vypáčení okna a vysazení z pantů je nejlepší ochrannou bytelná konstrukce oken a křídel a zabezpečení pantů jako u dveří. Správně vybrané a instalované mechanické zábranné prostředky (s patřičnými atesty) vám mimo zajištění majetku přinášejí i větší pocit bezpečí.


 

vytisknout  e-mailem