Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vloupání do rodinných domů

Strakonice – Podezřelý pohyb neznámých osob oznamte policii.  

Strakoničtí policisté vyšetřují od 12. října případy vloupání do rodinných domů ve Strakonicích. Během uplynulého víkendu se neznámý pachatel vloupal do rodinného domu v ulici Ptákovická a v ulici Mikoláše Alše ve Strakonicích. V ulici Ptákovická vymontoval okno do kotelny, vnikl do sklepních prostor domu, odkud po vypáčení dveří se dostal do obytných prostor domu. Pachatel odcizil televizor, stříbrnou pamětní medaili, mince různých nominálních hodnot. Majitelům způsobil škodu za 14 400 korun.
Do druhého bytu v ulici Mikoláše Alše vnikl pachatel do domu po vysazení okna vedoucího do suterénu. Do obytných prostor vnikl po vypáčení dveří do prádelny. Pachatel prohledal celý dům a odcizil televizor, čtyři láhve alkoholu, šperky, finanční hotovost Euro, ložní povlečení a diaprojektor. Celková škoda je vyčíslena na 17 400 korun, z toho 3 000 korun na poškození.
Oba byty pachatel či pachatelé „navštívili“ v době nepřítomnosti majitelů. Strakoničtí policisté, kteří případy vyšetřují, přivítají jakoukoli informaci vedoucí ke stopě pachatele. Jakékoli informace související s případy je možné volat na linku 158 nebo na tel. č. 383 321 802 (804).
 
Od začátku roku se pachatelé ve Strakonicích vloupali do 12 bytů v rodinném či panelovém domě (objasněny zatím 2 případy).  
 
Policisté upozorňují na některé důležité informace pro občany, kteří zjistí, že měli v bytě nezvanou návštěvu. Vloupání neprodleně oznámit na linku 158 a zanechat místnost přesně tak, jak je. Jakoukoli manipulací s věcmi, pohybem po místnosti či úklidem se ničí stopy po pachateli. Kriminalistický technik, který dnes využívá moderní techniku, má pak na místě činu ztíženou práci. 
 
A jak se bránit krádežím vloupáním?
  • nechlubit se svými majetkovými poměry,
  • nepřechovávat v bytě větší množství peněz v hotovost, šperky a jiné cennosti
  • udržovat dobré vztahy se sousedy, všímat si podezřelých, neznámých lidí v blízkosti svého obydlí
  • do svého bytu dovolit vstoupit jen známým osobám
  • včas vybírat domovní schránky
  • na zvonky, schránky a dveře uvádět příjmení v množném čísle, bez titulů
  • pro případ vykradení je vhodné si pořídit seznam či fotodokumentaci cennějších věcí (typ, výrobní číslo apod.)
  • při odjezdu na dovolenou, nezveřejňovat odjezd předčasně
  • nezatahovat rolety a žaluzie
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
15. října 2012

vytisknout  e-mailem