Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do školského zařízení kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Jeden z obviněných mužů byl vzat do vazby 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit krádež, ke které došlo vloni v září v Třešti, a pachatelé při ní způsobili škodu necelých sto tisíc korun. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou osmadvacetiletých mužů z Jihlavska, kteří byli obviněni ze spáchání trestného činu. Oba jsou recidivisté, kteří byli za majetkovou trestnou činnost již v minulosti pravomocně odsouzeni. Jeden z nich byl na podaný návrh vzat do vazby, druhý je stíhán na svobodě.
 
Objasnit trestnou činnost se kriminalistům podařilo zejména na základě operativního šetření, důsledným ohledáváním místa činu, precizním vyhodnocováním zajištěných stop a velmi dobré osobní a místní znalosti.
 
Kriminalistům se podařilo podezřelé muže vypátrat a dopadnout. Jednoho z nich zadrželi a umístili ho do policejní cely, policisté vypátrali také druhého podezřelého muže. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání obou mužů. „Muži byli obviněni ze spáchání přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. Oba byli v minulosti již opakovaně soudně trestáni,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality.
Jeden z obviněných mužů si za krádeže odpykal vloni v březnu trest odnětí svobody, z věznice byl propuštěn se zkušební dobou až do roku 2017, dále je od loňského června vyšetřován v souvislosti s další majetkovou trestnou činností, které se dopustil v květnu také na Třešťsku, i přesto se i poté dopustil další krádeže. Vzhledem k tomu, že u něho vzniklo důvodné podezření, že bude v majetkové trestné činnosti pokračovat, podal policejní komisař státnímu zastupitelství návrh na jeho vzetí do vazby. Soud rozhodl o vzetí obviněného muže do vazby, policisté ho následně eskortovali do věznice.
Druhý muž byl vloni v září odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do roku 2016, je stíhán na svobodě.
 
Oba muži jsou obviněni z toho, že vloni na podzim po přestříhání drátěného oplocení opakovaně vnikli v Třešti na pozemek školského zařízení. Vloupali se do uzamčeného objektu skladu, ze kterého postupně odcizili pohonnou jednotku k malotraktoru, sněhovou frézu, nářadí, sekačku na trávu, hliníkové šablony, elektromotory, zařízení z nerezové oceli, zbytky železného šrotu a další věci uložené ve skladu. Dále muži poškodili v budově elektroinstalaci a telefonní kabely. Některé přívodní dráty odsekali a vytrhali. Kabely odřezali také u truhlářského stroje, poškodili mycí stroj na nádobí, nerezové stoly a tavící pec na sklo. Škoda, kterou muži krádeží způsobili, přesáhla částku devadesát tisíc korun. Další škoda vznikla poškozením. Odcizené věci muži z místa postupně odváželi vozidlem a poté je prodávali ve výkupně za celkovou částku několik tisíc korun. Získané peníze si rozdělili a použili je pro svoji potřebu.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
23. ledna 2015

vytisknout  e-mailem