Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidel

PLZEŇ - Policisté dnes a denně šetří nové případy vloupání do vozidel a krádeže věcí z nich. Řidiči a majitelé vozů jsou bohužel nepoučitelní. 

     Nejen plzeňští policisté dnes a denně přijímají oznámení o nových případech vloupání do motorových vozidel a krádeží věci z nich. Přes veškerou hlásanou prevenci jsou majitelé a řidiči aut nepoučitelní. Díky jejich neobezřetnosti a neopatrnosti  patří tento druh majetkové trestné činnosti k nejrozšířenější. Statistické údaje to bohužel potvrzují.
 
    O tom, že pachatelé specializující se na tento druh protiprávního jednání, jednají obratně a velmi rychle a při výběru místa a doby činu nejsou příliš opatrní, se přesvědčila i 65letá řidička osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai, která svoje vozidlo zaparkovala v pátek v jednu hodinu a čtyři minuty odpoledne před domem v ulici Polední v Plzni na Doubravce. Ve voze na předním sedadle ponechala ležet kabelku i s peněženkou, kde měla uloženu finanční hotovost 3 000 korun, platební kartu, kartičku zdravotní pojišťovny a osobní doklady. V tašce navíc byl mobilní telefon značky Nokia a řada dalších drobností. Když se za pouhých šest minut k vozu vrátila, zjistila, že neznámému pachateli stačila tato velmi krátká chvilka k tomu, aby násilím rozbil skleněnou výplň pravých předních dveří a z vozu odcizil zmíněnou kabelku i s celým obsahem. Přestože skutek se odehrál za bílého dne na místě, kde se běžně pohybují občané a jezdí auta, nikdo si tohoto jednání ani žádné podezřelé osoby nevšiml. Poškozené tím byla způsobena škoda o celkové hodnotě 8 000 korun.
 
     Nejen s ohledem na výše uvedené je třeba uvědomit si, že zloději opravdu velmi často trvá jen kratinký okamžik vloupat se do vozu a z něj odcizit vše, co má větší či menší hodnotu. V čase ani místě pachatelé většinou nejsou vybíraví. K protiprávnímu jednání je často může zlákat i obyčejná plyšová hračka nebo bunda odložená na zadním sedadle vozu. Mnohdy poškozením auta napáchají více škody než následnou krádeží věcí z něj. Do vozů se většinou dostávají násilím, kdy za pomoci různých předmětů rozbijí okénko vozu či poškodí zámky dveří. Narůstá i počet případů, kdy není zcela zřejmé, jakým způsobem se pachatel do vozu dostal, neboť vozidlo nevykazuje žádné známky násilného vniknutí. Mnohdy zlodějům nahrávají sami majitelé či provozovatelé vozidel, kteří vůz zapomenou zamknout nebo jej sice zabezpečí, ale nezaktivují dnes již tak běžná zabezpečovací zařízení, např. zvukové alarmy. Objektem zájmu zlodějů bývají velmi často nejen autorádia a GPS navigace, ale i méně cenné či zcela bezcenné věci volně uložené na sedadlech, středových panelech a dalších viditelných místech ve voze.
     Stoprocentní ochrana vozidla před vloupáním sice neexistuje, ale existují opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z aut výrazně snížit. V první řadě je důležité řídit se sloganem „Auto není trezor“ a ve vozidle nenechávat žádné věci. Netýká se to jen cenných předmětů, mobilních telefonů, navigace, počítačové techniky a podobně. V autě nenechávejte ani kabelky, nákupní tašky nebo oblečení. Zloděj neví, že jste si z kabelky nebo kapsy bundy předtím vyndali peněženku i mobilní telefon, a že nákupní taška ponechaná na zadním sedadle vozu je prázdná. Zloděje může k vloupání do vozidla svést i zcela bezcenná věc. Podstatné je také si uvědomit, že vloupání do vozidla trvá někdy jen několik vteřin. A přesvědčení, že během pěti minut, než dceru nebo syna odvedete do školky nebo školy, se nemůže nic stát, Vás může nemile překvapit.
 
Základní preventivní rady :
  1. Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  2. Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  3. Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  4. Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  5. Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  6. Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  7. Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.      

 

 

 

     Mějte prosím na paměti, že není v silách policie ochránit všechny občany a jejich majetek. Díky absenci důkazů je pak mnohdy těžké i dopátrat se pachatele tohoto protiprávního jednání. Proto by každý měl dodržovat základní preventivní postupy a pravidla a tak se pokusit ochránit svůj majetek sám vlastními silami a nedávat zbytečně zlodějům šanci.

 
por. Ing. Hana Štefflová
12. ledna 2015
    

vytisknout  e-mailem