Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidel

Auto není trezor 

          V souvislosti se svátky Velikonoc, které se opět blíží, přijali rokycanští policisté řadu preventivních opatření. Jejich snaha se zaměří především na prevenci majetkové trestné činnosti a zlepšení situace v dopravě. Cíleně tak bude v daném období zvýšen výkon služby policistů plošně na celém území našeho regionu, nejenom na komunikacích, ale i vybraných lokalitách u hřbitovů, supermarketů, parkovištích apod..
          Lze předpokládat, že mnozí z nás navštíví během těchto svátků hřbitovy a mnozí  se budou věnovat "velkým  nákupům", proto bychom chtěli širokou veřejnost upozornit zejména na nekalé úmysly zlodějů.
          S pachateli majetkové trestné činnosti se policisté setkávají v průběhu celého roku. Lze však předpokládat, že využijí velké koncentrace lidí v supemarketech, hromadných prostředcích veřejné dopravy, či na trzích. Celkového shonu, nervozity, nepozornosti a neopatrnosti nakupujících.
          Svoji kořist získají pachatelé z kabelek odložených v nákupních vozících, na pultech obchodů, či kapes bund, batohů a tašek. Mnohdy se vloupají i do prostorů vozidel na parkovištích, kde si lup vyhlédnou odložený na sedadle. Scénář takovýchto trestných činů by mohli policisté do protokolů zapisovat přes „kopírák“. Zloděj odcizí svůj předmět zájmu v nestřeženém okamžiku a během nepatrné chvilky bez povšimnutí zmizí.

Aby policie předešla popsaným případům, sestavila kromě jiného také několik základních rad bezpečného chování :

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu, či z peněžního ústavu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovost nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách.
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdními košíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty. Nevhodná jsou zavazadla umístěná na zádech.
  • Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli zadních kapsách u kalhot.
     

Prevence vloupání do vozidel :

  • Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okénka, zavazadlový prostor.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky a doklady ve vozu.
  • Nenechávejte věci, byť nepatrných hodnot, na sedadlech v interiéru vozu, aby nebyla vidět případná kořist.
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia např. odnímatelné panely, karty ....
  • Uvažujte o instalaci vhodného autoalarmu nebo jiného zabezpečovacího systému.

nprap. Jana Tomková
15.4.2011

vytisknout  e-mailem