Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidel

Odložené věci přilákaly zloděje 

O tom, že „Auto není trezor“,  se přesvědčil 31letý muž z Domažlicka. Ve středu 22. července 2009 v 15:15 hodin zaparkoval svoje vozidlo zn. Škoda Octavia  na  parkoviště před posilovnou v Plovární ulici ve Staňkově a ponechal v něm na předním sedadle  volně odložené věci - notebook  zn. ASUS v textilní brašně a pánské riflové kraťasy,  ve kterých byla finanční hotovost 1 600 korun. Toho využil neznámý pachatel, který  nezjištěným předmětem rozbil okno  pravých  předních dveří, oknem sáhl do vozidla a věci odcizil. Poškozenému vznikla škoda celkem 16 000 korun. Případem se zabývají a po pachateli krádeže pátrají policisté OOP Holýšov.

V ulici Jelení v Horšovském Týně vnikl dne 23.7.2009 v době od 14:30 do 15:30 hodin neznámý pachatel  do skříňového  nákladního vozidla zn.  Peugeot Boxer. Z palubní desky před volantem odcizil černou ledvinku, ve které se  nacházela  peněženka s finanční hotovostí 350 korun, platební a kreditní  karta,  řidičský a občanský průkaz, průkaz pojištěnce a svazek klíčů. Způsobené škody byly vyčísleny na 3 550 korun.  Po neznámém pachateli pátrají policisté z místního obvodního oddělení.

Pachatelé vloupání do vozidel dobře vědí, že mnoho  motoristů ponechá svůj  vůz bez dohledu např. u obchodních  domů, lesních porostů, hřbitovů, či na  odlehlých místech  a uvnitř na sedadlech zapomínají své kabelky, tašky, batohy  a  příruční zavazadla. Je jen otázkou nepatrné chvilky, kdy  zloději rozbijí okno  vozu a věci z něj odcizí. Aby se této  trestné činnosti předešlo, nabízíme  několik preventivních  rad, které nemusí vždy pachateli zabránit v jeho jednání,  ale často ho mohou od jeho úmyslu odradit, a které mohou pravděpodobnost  vykradení minimalizovat. 
*         Auto vždy zamykejte, při odchodu zavřete řádně okénka  a zavazadlový  prostor. 
*          Nenechávejte  klíčky (ani ty náhradní), doklady od  vozu a další důležité doklady v  autě. 
*          Nenechávejte věci  byť nepatrných hodnot na odiv pachatelům.  Důvod je zřejmý - nebude viditelná  kořist. 
*          Využijte  zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia  (odnímatelné panely,  karty). 
*          Uvažujte o  instalaci autoalarmu nebo jiného zabezpečovacího  systému.
*         Otřepaná  rada na závěr zní: Auto  není trezor, proto v něm raději  žádné cenné věci nenechávejte, rozhodně ne na  viditelných  místech. 
 

nprap. Vladislava Čejková

vytisknout  e-mailem