Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidel

PLZEŇ - Během včerejšího dne řešili plzeňští policisté tři případy vloupání do aut. Celková škoda přesáhla 40 tisíc korun. 

     Prevenci vloupání do vozidel včera zcela podcenili tři majitelé vozidel. Neznámý pachatelé využili situace, kdy poškození svá auta ponechali zaparkovaná na různých částech města Plzeň a přestože v nich měli uloženy cenné věci, nářadí, peníze i doklady, vozidlo opustili. Poté, co se vrátili, ke svému nemilému překvapení zjistili, že jim bylo auto poškozeno a navíc, že přišli o věci nemalé hodnoty.

     První případ byl oznámen ve čtvrt na osm ráno. Majitel motorového vozidla tovární značky Ford Transit zaparkoval svůj vůz v Plzni, Rejskově ulici v úterý kolem dvanácté hodiny polední. Ve voze ponechal značkové  nářadí jako akumulátorovou vrtačku a rozbrušovací pily. Když se k vozu včera kolem půl sedmé ráno  vrátil, zjistil, že má rozbitou skleněnou výplň zadního bočního okénka a z auta zmizelo zmíněné nářadí. Neznámý pachatel mu poškozením vozu a odcizením věcí způsobil škodu v celkové hodnotě 6 000 korun.

    Podstatně hůř dopadl 36letý Plzeňan, který včera kolem čtvrt na jednu odpoledne zaparkoval svůj vůz značky VW Caravelle v Plzni na ulici K Jezu a z místa zhruba na hodinu a čtvrt odešel. Než se vrátil, z vozu mu neznámý pachatel odnesl dvě peněženky, kdy v jedné bylo uloženo 200 Euro a 150 kun a v druhé 12 000 korun. Navíc přišel o všechny osobní doklady včetně šesti platebních karet, kartičky zdravotní pojišťovny a zbrojního průkazu. Celková škoda byla odhadnuta na 18 458 korun. Kromě pátrání po pachateli se policisté zaměřili i na způsob, jakým se zloděj do auta dostal. Vozidlo totiž nevykazovalo žádné známky násilného vniknutí.

    Poslední vloupání do automobilu bylo oznámeno v půl páté odpoledne. Ačkoli se majitel vozu od auta vzdálil na pouhých pět minut, neznámý pachatel během této krátké doby zvládl nepozorovaně rozbít okénko u vozu a z něj odcizit značkovou tašku se sportovním oblečením a obuví, dvoje dioptrické brýle, veškeré osobní doklady poškozeného, firemní razítka a řadu dalších věcí. Vše v hodnotě 17 300 korun. 

    S ohledem na výše popsané skutky je třeba opět připomenout, že auto není trezor a že dodržování základních preventivních pravidel nezabere příliš času, námahy ani nepřináší finanční  výdaje, zato nám dokáže ušetřit mnoho nepříjemností.

    Jak předejít krádeži věcí z aut : http://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=22034378&docType=ART

por. Ing. Hana Štefflová
6. listopadu 2014

 

 

 

vytisknout  e-mailem