Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidla

ROKYCANSKO - Pachatel vnikl do zavazadlového prostoru vozu a odcizil věci za 6 tisíc korun.  

     Dne 11. 9. 2013 mezi 12 a 15 hodinou na místní komunikaci na tzv. "Tankovce" v okrese Rokycany neznámý pachatel  rozbil skleněnou výplň u dveří zavazadlového prostoru u zaparkovaného vozidla. Poté z vnitřního prostoru odcizil tašku na psa, finanční hotovost, pánskou tašku s osobními doklady a platební kartou. Celková škoda byla stanovena na téměř 13 tisíc korun. Policisté obvodního oddělení Rokycany zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli pátrají.

Vzhledem k výše popsané trestné činnosti, které by mohl majitel či uživatel motorového vozidla při dodržování několika zásad předejít  policie připomíná několik rad:

Jak snížit riziko vykradení motorového vozidla ?

Auto není trezor !
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.

 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při voupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.

► Před ochodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečnte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

►Další rady...
Nebuďme lhostejní, jelikož tím nahráváme zlodějům. Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaprakovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned na Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám!

nprap. Hana Kroftová
12.9.2013

vytisknout  e-mailem