Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání do vozidla

Auto není trezor 

Trestný čin krádeže a trestný čin neoprávněné držení platební karty nyní řeší policisté z obvodního oddělení Cheb-město. Zatím neznámý pachatel z 5.8. na 6.8.2009 vnikl na chebském parkovišti Komenského náměstí do osobního automobilu zn. Opel Astra. Z vozidla pachatel odcizil autorádio s přehrávačem, doklady od vozidla, osobní doklady a platební kartu. Celková škoda činí 5 000,- Kč. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení. Pachateli hrozí v případě dopadení a prokázání viny až dva roky ve vězení.

Základním pravidla, jak se chránit před krádežemi a vykrádáním motorových vozidel: 
Nejjednodušším opatřením ke snížení tohoto rizika je parkovat v garáži, na hlídaném parkovišti, na osvětleném místě, tak abyste případně na vozidlo viděli.
Pokud opouštíte vozidlo, byť jen na okamžik, neponechávejte klíčky v zapalování a vždycky je zamykejte. Před odchodem zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, případně větracích okének, Uzamykejte vždy řádně všechny zámky vozidla.
Nenechávejte na sedadlech ani v přihrádkách či zavazadlovém prostoru nic cenného (kabelky, kufříky, fotoaparáty, mobilní telefony apod.).
Doklady od vozidla, osobní doklady a důležité písemnosti berte vždy s sebou. Jestli-že uděláte ze svého vozidla výkladní skříň, stačí zloději projít mezi vozidly a hned vidí, co se mu kde nabízí.
Před déletrvajícím opuštěním vozidla demontujte odnímatelné části (anténa apod.).
Při pořizování autorádia volte raději přístroj v kufříkovém provedení, přístroj s odnímatelným panelem, anebo kódovým či kartovým systémem a tuto funkci plně využívejte.
Pečlivě se starejte o klíče od vozidla (zvláště dávejte pozor na manipulaci s klíči v autoopravnách a myčkách).
Při koupi ojetého vozidla věnujte pozornost výrobním číslům vozidla, sepsání kupní smlouvy apod.
Dalším stupněm ochrany jsou řádně nainstalované mechanické zábranné prostředky _ zámky na řadící páku, zámky blokující řadící páku i ruční brzdu, uzamykatelné tyče na volant, uzamykatelné ráfky nebo střešní nosiče, pískování skel.
Vyšším standardem je instalace elektronických autoalarmů. Sem patří zejména čidla reagující na zásah do prostoru nebo změnu polohy vašeho vozidla, miniaturní ústředny, sirény, vysílače alarmu na určitou vzdálenost, imobilizéry.
Samozřejmostí zůstává vhodně uzavřené pojištění vozidla pro případ, že všechna uvedená doporučení selžou.
Při oznámení krádeže na policii nebo při jednání o náhradě škody s pojišťovnami je třeba mít připraveny důležité údaje k vozidlu, zejména státní poznávací značka, typ, barvu a rok výroby vozu, čísla motoru a podvozku, VIN kód, nápadné odlišnosti (viditelná poškození, střešní okno apod.).
 

 

 

vytisknout  e-mailem