Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Voda pod jezem převrátila dva čluny

Strakonice - Vodáci na raftu pluli proti proudu. 

Raft se šesti lidmi strhla voda pod jezem na řece Otavě, v místech, kde začíná naučná stezka Podskalí ve Strakonicích (nad mostem Jana Palacha po proudu řeky). Šestičlenná posádka raftu ze Sušicka splouvala řeku Otavu. Ve Strakonicích  pro vodáky nesjízdný jez nafukovací člun přenesli, pod jezem však raft proti jezu obrátili a pluli přímo do vířící se vody pod jezem. Ta člun převrátila a šest osob, dvě ženy a čtyři muži, se ocitli v řece. Celou událost sledovali dva vodáci, z nichž jeden byl profesionální hasič z Frýdku Místku, kteří bez zaváhání zavolali na linku 112 a snažili se tonoucí osoby do příjezdu záchranářů zachránit. Do vody vhodili záchranné lano s pytlem a jednoho z tonoucích mužů vytáhli na břeh. Na místě asistovali profesionální hasiči ze Strakonic, RZS a PČR.
Zasahující člun HZS se třemi hasiči voda při záchranných pracech také převrátila, proud vody člun rozbil a ten se potopil i se třemi hasiči.
Pět rafťáků se podařilo vytáhnout na břeh, jednoho, šestého z člunu, hasiči a policisté stále hledají (17:00 hod.). Tři zachránění jsou hospitalizováni v nemocnici - jedna žena s mužem ve strakonické nemocnici a druhou ženu z raftu transportoval vrtulník záchranné služby do českobudějovické nemocnice.
Ze záchranářského člunu dva hasiči skončili ve strakonické nemocnici a jeden z nich vyvázl bez zranění.
V odpoledních hodinách se na místo dostavili i dva potápěči HZS z Českého Krumlova a Písku, kteří prohledávali dno řeky pod jezem. Po záchranné akci byla následně vyhlášena pátrací akce, do které je zapojeno celkem 11 policistů, dále dobrovolní hasiči ze Štěkně, Strakonic, Přešťovic a profesionální hasiči ze Strakonic, kteří prohledávají oba břehy řeky Otavy, podél toku řeky Otavy ze Strakonic přes Slaník, Štěkeň, Čejetice, až na hranice okresu.

Policie důrazně vyzývá všechny milovníky tohoto vodního sportu, aby dbali zvýšené opatrnosti zvláště v těchto deštivých dnech, kdy je zvýšená hladina a průtok řek. V žádném případě situaci nepodceňujte, neboť svým neopatrným a riskantním jednáním ohrožujete životy nejen vlastní, ale i zdraví a životy záchranářů.

 

vytisknout  e-mailem