Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vodáky chycené vodním válcem zachránila hlídka

NÁCHODSKO - Zvědavost je málem stála život 

Viktorčin splav 1Viktorčin splav
O půl osmé večer v neděli 29. 7. 2012 vyslal operační důstojník hlídku českoskalických policistů k Viktorčinu splavu v Ratibořicích. Pod splavem jsou na lodi dva vodáci a nemohou se dostat pryč z vodního válce. Policisté z místního oddělení duchapřítomně přihodili k normální výbavě do služebního vozu ještě lano a dvě záchranné vesty a vyrazili do Babiččina údolí, ke splavu. Zrádný splav, který vodáci (i policisté) dobře znají, si tentokrát pohrál s dvojicí mladíků na vypůjčené nafukovací loďce, tedy člunu.
 
Prý se jen jeli zezdola podívat blíže k jezu, jenže zajeli až příliš blízko! Spodní proud je vtáhl přímo doprostřed peřejí. Všechny jejich pokusy o vymanění se z vodního válce byly marné. Neúspěšné byly i pokusy dalších vodáků na břehu, kteří jim házeli své lano, ale měli jej krátké. Členové hlídky po příjezdu na místo obhlédli situaci a neváhali ani vteřinu, svázali své lano s lanem vodáků a na konec připevnili pet-láhev s vodou, aby se lano lépe házelo. Pak jej hodili uvězněným vodákům. Pravidelný policejní trénink a cvičení se zúročilo, hod se vydařil hned napoprvé. Ale zdaleka ještě nebylo vyhráno, vodáci byli ještě pořád přímo ve středu peřejí a vratký člun hrozil převrácením. Přitahovat proto museli opatrně, aby se mladíci se člunem nepřevrátili a neocitli ve vlnách, kde jim hrozilo utopení.
 
Viktorčin splav 3Viktorčin splav
Dvojice policistů společně s jedním z lidí na břehu opatrně přitahovala. Přetáhnout člun přes peřeje a přitáhnout ho do klidnější vody se jim podařilo až po několika pokusech, vodní válec nechtěl svou kořist jen tak pustit. Mladíci ve člunu naštěstí nepanikařili a nedělali žádné prudké pohyby. Drželi se lana, dokud je jejich zachránci nepřitáhli do klidnější vody a pak během chvilky na břeh.
 
Zasahující policista Jiří Meixner, který má díky místní příslušnosti poblíž řeky Úpy s vodáky a plavci u jezů nemalé, v několika případech i smutné, zkušenosti, podotkl: „Ti vodáci měli obrovskou kliku, byli přímo uprostřed splavu v největší peřeji a ta je nechtěla pustit. Stačilo málo, chybný pohyb, převrátili by se a asi by je to už nevyplavilo, byli přímo ve válci pod splavem.“
 

 
Každým rokem řeky v Čechách vyškolí desítky vodáků, kteří nejsou dostatečně opatrní a neprojeví vodě dostatečný respekt. Řeka Úpa například loni vzala život neopatrnému plavci o jez níže u přivaděče k přehradní nádrži Rozkoš. Také se dostal až příliš blízko k vodnímu válci, který ho vtáhl přímo doprostřed a mlel. Tomuhle 28letému mladíkovi už přivolaná hlídka pomoci nemohla. Policista, který ho vytáhl na břeh, shodou okolností tentýž jako zasahoval nyní, už nemohl nic udělat. Ani okamžité oživovací pokusy mladíkovi, který zůstal pod vodou příliš dlouho, nepomohly.
 
Viktorčin splav 5Viktorčin splav

 
Tentokrát vodácká neopatrnost pro oba 26leté mladíky odněkud z Čech, jak hlídce řekli, skončila díky pohotové a profesionálně zvládnuté pomoci policejní hlídky jen chvílemi strachu a obrovskou radostí ze záchrany. Snad jim budou pro příští hrátky s vodou dostatečným varováním.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
30.7.2012 ve 13:00

 

vytisknout  e-mailem