Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Volali, že našli bombu

ZNOJEMSKO: V hromadě železného šrotu byla munice z války. 

     Ve čtvrtek ráno o půl deváté telefonoval na linku tísňového volání 158 zaměstnanec kovošrotu ve Znojmě na Dobšické ulici. Sdělil, že našli v hromadě železného šrotu předmět, který jim připomíná bombu.  Rezavý válec je asi třicet centimetrů dlouhý a má hlavici. Nalezenou věc odnesli do kanceláře a rozhodli se informovat policii. Hned byl poučen, aby na podezřelý předmět nikdo dále nesahal a nijak s ním nemanipuloval. Do firmy přijela policejní hlídka, která místo zajistila a čekala na příjezd specialisty z Brna. Pyrotechnik pak určil, že se jedná o dělostřelecký granát ze druhé světové války. Měl průměr sedm a půl centimetrů a byl funkční. Odborník tuto munici převzal a odvezl k likvidaci.

     Pracovníci kovošrotu si však  počínali velmi neopatrně. Naštěstí vše dobře dopadlo. V souvislosti s tímto lehkovážným jednáním opět upozorňujeme občany na to, jak předejít nebezpečí při setkání s výbušninami:
- při nálezu střeliva, zbraní, výbušnin nebo předmětů, které je mohou připomínat, se nesnažte s nimi manipulovat ani se jich dotýkat
- neprodleně ohlaste nález Policii České republiky (nejlépe na linku 158 nebo na nejbližší policejní služebnu)
- zabezpečte místo nálezu před nepovolanými osobami
- zdržujte se v bezpečné vzdálenosti (zkorodované a poškozené výbušniny mohou explodovat a jsou citlivé i na nepatrný pohyb).   

Zpracovala: por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

vytisknout  e-mailem