Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - V souvislosti s volbami 2016 přijali policisté jedno oznámení

KRAJ - Ve dnech 7. a 8. října 2016 dohlíželi policisté na celém území Libereckého kraje na klidný průběh voleb do krajských zastupitelstev a Senátu Parlamentu České republiky. 

AKTUALIZACE:

V souvislosti s konáním voleb do Senátu Parlamentu České republiky a zastupitelstev krajů na počátku října 2016 jsme přijali oznámení osoby, která uvedla, že její jméno bylo uvedeno na jedné z kandidátních listin registrovaných pro volby do zastupitelstva Libereckého kraje, aniž by ke své kandidatuře dala souhlas a  podpis a podepsala "Prohlášení kandidáta". 

Případem se zabývali liberečtí kriminallisté, kteří jej šetřili pro podezření ze spáchání přečinu maření přípravy a průběhu voleb a referenda. V průběhu vyšetřování si vyžádali znalecký posudek z oboru písmoznalectví, odvětví ruční písmo, k posouzení, zda je kandidát podepsaný a uvedený na kandidátce skutečně osobou, která "Prohlášení kandidáta" podepsala.

Na základě znaleckého posudku se neprokázalo, že by "Prohlášení kandidáta" podepsal někdo jiný než sám kandidát. Vzhledem, k tomu, že se nepodařilo prokázat, že by dokument související s volbami někdo padělal, nedošlo k naplnění skutkové podstaty přečinu maření přípravy a průběhu voleb a referenda a věc kriminalisté odložili. 

Kriminalisté rovněž ani nezahájili trestní stíhání oznamovatele pro přečin křivé obvinění, neboť ve své výpovědi lživě neobvinil žádnou určitou osobu a ani nekonkretizoval okolnosti, z nichž by se dalo dovodit, že se jedná o konkrétní osobu. 


10.3.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V dnech 7. a 8. října 2016 se konalo I. kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky společně s volbami do zastupitelstev krajů. Policisté na území celého Libereckého kraje po celou dobu dohlíželi na jejich klidný a nerušený průběh. Pozornost soustřeďovali zejména do volebních místností a jejich okolí, a do míst, kde by v souvislosti s volbami mohlo docházet k narušení veřejného pořádku. Policisté spolupracovali s okrskovými volebními komisemi pro případ, že by se někdo snažil narušit důstojný a klidný průběh voleb nebo sčítání a převoz volebních lístků. Pozornost do míst, kde volby probíhaly, soustřeďovali policisté i  v noční době, kdy se dveře budov zapečetily. 

V souvislosti s I. kolem voleb policisté přijali dnešního dne oznámení, kdy se na Krajský úřad Libereckého kraje v průběhu druhého dne voleb do zastupitelstva kraje dostavila osoba uvedená jako kandidát na jedné z kandidátních listin registrovaných pro volby do zastupitelstva Libereckého kraje a do protokolu prohlásila, že ke své kandidatuře nikdy nedala souhlas ani podpis a nepodepsala prohlášení kandidáta. 

Oznámení nyní prověřují policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování Liberec a v dané věci již zahájili šetření pro podezření ze spáchání přečinu "maření přípravy a průběhu voleb a referenda" a přečinu "neoprávněného nakládání s osobními údaji", za které hrozí neznámému pachateli až tříletý trest odnětí svobody. 

Kromě uvedeného oznámení nemuseli policisté na území Libereckého kraje řešit žádné narušení veřejného pořádku. 
 

8.10.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem