Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vozidlo přetížil tak, že se pod nákladem prohýbal rám

Ms kraj - dopravní policisté jej zastavili na dálnici D1 

Řidič vozidla Iveco Daily ohrožoval bezpečnost silničního provozu, a to nadměrným přetížením užívaného vozidla. Policisté z dálničního oddělení Ostrava u něj zjistili překročení největší povolené hmotnosti vozidla o téměř 4 200 Kg, které způsobilo ohnutí rámu vozidla, ovlivnilo jeho stabilitu při jízdě a brzdění.

Při nízkorychlostním kontrolním vážení motorového vozidla Iveco Daily, které provedli naši policisté v uplynulém týdnu v katastru obce Bravantice na dálnici D1 ve směru na Brno, bylo zjištěno, že došlo k překročení maximální povolené hmotnosti vozidla, kdy naměřená hodnota byla osm tisíc kilogramů. Tímto překročením byla bezprostředně ohrožena bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Rám vozidla byl viditelně ohnut váhou nákladu a hrozilo tedy jeho prasknutí. Vlivem váhy nákladu bylo zadní odpružení na dorazech a tím bylo zhoršeno odpružení vozidla a zároveň stabilita vozidla při jízdě a brzdění. Přetížení mělo vliv také na pneumatiky, neboť deformuje jejich kostru a tak hrozilo bezprostřední riziko roztržení. Přední řiditelná náprava byla nadměrně odlehčena a tím se snížila manévrovatelnost vozidla při jízdě.

Řidiči byla na místě další jízda zakázána a jeho přestupkové jednání bylo postoupeno k řešení na příslušný úřad. Provozovatel vozidla, který je podezřelý ze spáchání správního deliktu, byl oznámen na pověřenou obec k dalšímu projednání.

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PČR
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
27. dubna 2017

Odkazy do noveho okna

1 Foto NV

1 Foto NV 

Detailní náhled

2 vozidlo NV 2

2 vozidlo NV 2 

Detailní náhled

3 vozidlo NV 3

3 vozidlo NV 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem