Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vozidlo převáželo nebezpečnou látku

KRAJ VYSOČINA: Provoz na dálnici D1 zastavila nehoda kamionů 

Výrazné dopravní komplikace způsobila ve čtvrtek 11. května odpoledne dopravní nehoda na dálnici D1. Oznámení o nehodě přijali policisté integrovaného operačního střediska krátce po čtrnácté hodině.

Na 113. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno se střetla dvě nákladní vozidla. Dálnice D1 byla ve směru na Brno ihned po nehodě uzavřena. Nehoda se stala v místě, kde je provoz veden v jednom jízdním pásu dálnice v režimu 2+2 jízdní pruhy. Jedno z vozidel přepravovalo v návěsu nebezpečnou látku. Jednalo se o kyselinu fosforečnou, která vytekla na komunikaci. Na místě zasahovali hasiči HZS Kraje Vysočina, kteří pracovali na likvidaci následků úniku látky.

Policisté na místě šetřením zjistili, že třicetiletý řidič nákladního vozidla značky Man s návěsem s rumunskou registrační značkou, jednalo se o cizího státního příslušníka, projížděl po dálnici ve směru jízdy na Brno a nedodržel bezpečností vzdálenost za nákladním vozidlem, které jelo před ním. Do tohoto vozidla, jehož řidič byl nucen v daném místě snížit rychlost jízdy z důvodu tvořící se kolony, zezadu narazil.  Při střetu nebyl nikdo zraněn, ale došlo k poškození převáženého nákladu v návěsu. Cizinec přepravoval v návěsu v plastových obalech roztok kyseliny fosforečné. Ta se zhruba v objemu 2000 litrů rozlila po dálnici.

Policisté při šetření na místě zjistili, že vozidlo, které tuto látku převáželo, nebylo řádně označeno v souladu s platnými právními předpisy, které upravují režim převozu nebezpečných látek. Řidič navíc nepředložil osvědčení o zvláštním školení řidiče pro řízení vozidla jedoucího v režimu ADR. Za tato porušení policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov uložili na místě kauci ve výši 100 000 korun. U řidičů  obou nákladních vozidel byla provedena dechová zkouška s negativními výsledky. Případ dopravní nehody si převzali kriminalisté služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jihlava, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Za tento trestný čin mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až pěti let.

Po dobu uzavírky dálnice D1 museli řidiči využít jiné trasy, na kterých ale vznikaly velké dopravní komplikace.  Řidiči jedoucí na Brno sjížděli na exitu 104 Větrný Jeníkov a na dálnici najížděli na exitu 119 Velký Beranov. Veškerá doprava tedy projížděla centrem Jihlavy, což přinášelo výrazné dopravní komplikace, zejména na průtahu městem, kde jsou problémy na všech křižovatkách. Dálnici D1 se v místě nehody podařilo zprůjezdnit dnes ráno deset minut před půl třetí.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

12. květen 2017

vytisknout  e-mailem